Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Grootschalige crypto oplichting resulteert in opmerkelijke bevriezing

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grootschalige crypto oplichting resulteert in opmerkelijke bevriezing

Foto: spmg/Shutterstock

Even leek 2023 een rustig jaar te worden wat scams en hacks betreft, maar helaas is dat niet meer het geval. Eén van de meest voorkomende scams heeft een romantisch tintje. De zogenaamde ‘big butchering-scams’ zijn zo talrijk dat de Amerikaanse overheid stablecoin-uitgever Tether aan de mouw heeft getrokken.

Crypto scammers actief: gebruik AI neemt snel toe
Crypto scammers actief: gebruik AI neemt snel toe

Tether bevriest USDT van scammers

‘Pig butchering’ houdt in dat een scammer het vertrouwen van het slachtoffer wint, en vervolgens vraagt om geld. Vaak gebeurt dit in een vriendschappelijke of romantische context, en mensen verliezen grote bedragen met dit soort scams. Begin dit jaar nam het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) 112 miljoen dollar in beslag afkomstig van dit soort scams. Nu heeft hetzelfde ministerie een ronde twee gedaan.

Tether schrijft in een persbericht dat het samen met het Amerikaanse Ministerie van Justitie ongeveer 225 miljoen dollar aan gestolen USDT heeft bevroren. De coins zitten in self-custody wallets van de scammers, die naast ‘pig butchering’ ook betrokken zouden zijn bij mensensmokkel in Zuidoost-Azië.

Het onderzoek is in samenwerking gedaan met blockchain-analysebedrijf Chainalysis, cryptobeurs OKX en verschillende wetshandhavingsinstanties. De coins liggen niet bij ‘klanten van Tether’, maar wat precies het proces is om de coins te bevriezen is wederom niet duidelijk.

Het zou kunnen dat de USDT in kwestie op Ethereum (ETH) liggen, wiens blockchain tegenwoordig bepaalde transacties niet meer doorlaat als walletadressen op de sanctielijst van de Verenigde Staten staan. Ethereum houdt transacties van gecensureerde adressen namelijk tegen.

Tether schrijft verder dat het net als banken moet voldoen aan reguliere regels uit de financiële industrie, zoals Know-Your-Customer-regels (KYC), Antiwitwasmaatregelen en de ‘Bank Secrecy Act’.

Advertisement

Crypto criminaliteit groot probleem

Helaas voor investeerders komen crypto-scams en -hacks erg veel voor. Vorig jaar waren crypto-scams de op één na grootste vorm van fraude. Vorig jaar was ook voor hackers een recordjaar. Dit jaar leek even rustig te blijven, maar afgelopen herfst zetten criminelen de vaart er weer in.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen
Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Advertentie