Foto: Rcc_Btn/Shutterstock
Grayscale is met afstand de grootste crypto-vermogensbeheerder. Dankzij het GBTC-beursfonds voor bitcoin heeft het meer bitcoins dan welke andere gecentraliseerde partij dan ook, en daarnaast heeft het ook een ruim aantal andere investeringsfondsen voor een breed scala aan cryptocurrencies. Hier is een nieuw fonds bijgekomen, dat met name interessant is voor liefhebbers van crypto staking.
Nieuw crypto fonds van Grayscale
Het Grayscale Dynamic Income Fund (GDIF) investeert in meerdere cryptocurrencies. Wat deze coins gemeen hebben is dat het ‘staking-coins’ zijn en dus een bescheiden rendement bieden bovenop de reguliere koersschommelingen. Het fonds zal elke week stakingopbrengsten voor investeerders automatisch omzetten in Amerikaanse dollars, en dit geld moet elk kwartaal worden gedistribueerd.
Verder doet Grayscale uitgebreid onderzoek naar in welke coins het voor klanten investeert. Het bedrijf noemt slechts drie projecten bij naam, namelijk osmosis (OSMO), solana (SOL) en polkadot (DOT). Deze drie vertegenwoordigen respectievelijk 24%, 20% en 14% van alle tokens in het portfolio. 43% bestaat uit andere coins, maar het is niet duidelijk welke dit zijn.
In een brochure beschrijft Grayscale dat het een jaarlijkse managementscommissie van 0,5% vraagt, evenals een commissie van 10% als het fonds goed presteert. Verder valt op dat het voor GDIF met vier andere bedrijven in zee is gegaan. Foundry Digital is verantwoordelijk voor het stakingrendement. De coins liggen bij drie custodians: Coinbase Custody, BitGo en Anchorage.
Verder betreft het geen beursfonds, maar een investeringsfonds dat direct via Grayscale zelf beschikbaar is voor gevorderde investeerders. Als je in het fonds wilt investeren, dan moet je meer dan 1,1 miljoen dollar aan activa beheren of een totaal vermogen van minimaal 2,2 miljoen dollar hebben.
GBTC hard gekrompen na omzetting naar spot-ETF
Grayscale is de afgelopen tijd veel in het nieuws. Zo heeft het van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) begin dit jaar zijn GBTC-trustfonds om mogen zetten in een spot-ETF, wat voor investeerders erg aantrekkelijk is.
Echter reageerden zij juist minder positief. Het fonds bestaat namelijk al sinds 2013, en bestaande investeerders maakten mooi gebruik van de situatie om hun GBTC-aandelen te verkopen. Begin maart bezat GBTC ongeveer 33% minder BTC dan begin januari.