Simon Bosch Simon Bosch
3 min. leestijd

Grayscale lanceert goedkoopste Bitcoin-ETF om marktaandeel te herwinnen

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin ETF-instroom zet door, maar op een zeer laag pitje

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

Begin dit jaar keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een tiental spot-ETF’s goed voor bitcoin (BTC). Dat was een primeur voor de VS, en het zorgde bijna direct voor een enorme koersstijging. Maar het nadeel van ETF’s is dat je inleg soms relatief hoog moet zijn om in te kunnen stappen. Grayscale heeft daar iets op gevonden, namelijk een tweede spot-ETF. Dat fonds is sinds woensdag verhandelbaar.

Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes

Grayscale’s GBTC-fonds erg duur

Grayscale heeft met GBTC al jaren een toonaangevend beursfonds voor de grootste cryptocurrency – de eerste ter wereld zelfs. Vóór afgelopen januari was dit helemaal geen spot-ETF, maar een trustfonds, dat in januari is omgezet naar een spot-ETF. Hierdoor heeft GBTC al aardig wat prijshistorie en een sterke koers op kunnen bouwen.

Het is dan ook niet zo vreemd dat er geen enkele spot-ETF is dat zo’n hoge koers heeft als GBTC. Dit zegt niet zo bijzonder veel, want de koers loopt gewoon nagenoeg gelijk met die van bitcoin. Ook kun je bij veel brokers fractionele aandelen kopen, waardoor de huidige koers van 50 dollar vaak ook geen probleem hoeft te zijn.

Toch heeft GBTC één nadeel; de commissies die Grayscale in rekening brengt, zijn relatief hoog. Alle spot-ETF’s brengen een jaarlijkse managementcommissie in rekening, maar in de meeste gevallen liggen die volgens Blockworks rond de 0,25%. Die van GBTC ligt op 1,50%; dat is hoger dan die voor welk fonds dan ook. Dit zal een belangrijke reden zijn geweest voor de flinke daling van het marktaandeel van GBTC, dat begin dit jaar nog bijna 60% was. Nu is dat nog maar 12%.

Advertentie

Nieuw bitcoin-beursfonds van Grayscale

Een nieuw fonds brengt daar verandering in. Sinds woensdag is de Grayscale Bitcoin Mini Trust verhandelbaar op de New York Stock Exchange. Dit is ook een spot-ETF, maar dan met het beurssymbool ‘BTC’ in plaats van ‘GBTC’.

Dit fonds hanteert een jaarlijkse commissie van 0,15%, wat zelfs minder is dan alle concurrerende beursfondsen. Die van Franklin Templeton (EZBC) komt het dichtstbij, die vraagt namelijk 0,19%.

Ook valt op dat de koers van BTC op het moment verhandeld wordt voor slechts 5,6 dollar, ongeveer een tiende van de GBTC-koers. Mocht je broker geen fractionele aandelen ondersteunen, dan scheelt dit dus bijvoorbeeld met het schalen van posities.

Het fonds werd al in april aangekondigd. Om adoptie te bevorderen zal Grayscale 10% van alle aandelen in GBTC omzetten naar BTC-aandelen. Investeerders hoeven hier niets voor te doen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie