Foto: Domenico Fornas/Shutterstock
De recente veroordeling van Sam Bankman-Fried, ex-CEO van de failliete cryptobeurs FTX, tot een gevangenisstraf van 25 jaar heeft veel stof doen opwaaien. Dat komt vooral omdat dit aanzienlijk minder is dan de 40 tot 50 jaar die aanklagers hadden geëist. Nu is er een kans dat zijn tijd achter de tralies nog veel korter zal zijn dan verwacht.
Ex-CEO FTX kan geluk hebben
In het federale gevangenissysteem van de Verenigde Staten bestaat officieel geen mogelijkheid tot vervroegde vrijlating op basis van goed gedrag. Wel kunnen gevangenen de tijd van hun straf verkorten door zich goed te gedragen.
Volgens Mitchell Epner, voormalig federaal aanklager, zou Bankman-Fried in theorie “zo weinig als 12,5 jaar” kunnen uitzitten, mits hij alle beschikbare reductie voor goed gedrag weet te verkrijgen. Dat vertelde Epner aan CNN.
Dit aspect van het strafsysteem biedt dus een aanzienlijke vermindering van de effectieve gevangenistijd, zelfs voor diegenen die zijn veroordeeld tot lange straffen voor serieuze daden.
Rechter Kaplan heeft ook aanbevolen dat Bankman-Fried in een gevangenis met een middelhoge beveiliging of lager wordt geplaatst, idealiter in de omgeving van San Francisco. Dit zou het voor zijn familie gemakkelijker maken om hem te bezoeken.
Gevallen cryptokoning spreekt zich uit
Voorafgaand aan de uitspraak van zijn straf heeft Bankman-Fried zelf nog het woord genomen. In zijn verklaring blikte hij terug op zijn tijd als CEO van FTX.
Bankman-Fried erkende het succes dat hij samen met zijn team had bereikt, maar gaf toe dat hij “alles heeft weggegooid”. SBF stelde dat dit een fout is die hem “elke dag achtervolgt”.
Verder prees hij zijn voormalige zakenpartners, waaronder medeoprichter Gary Wang en zijn ex-vriendin Caroline Ellison. Allebei getuigden overigens tegen hem als onderdeel van een deal met de aanklagers.
De gevangenisstraf kan nog lager gaan uitvallen als SBF en zijn team van advocaten met succes het vonnis kunnen aanvechten. Inmiddels hebben zij al bekend gemaakt dat zij in hoger beroep zullen gaan. Kortom, de zaak is zeker nog niet gesloten.