Foto: Koshiro K/Shutterstock
2022 was een ruig jaar voor de cryptomarkt. Tal van grote bedrijven en projecten, zoals crypto exchange FTX en cryptoproject Terra (LUNA) gingen onderuit. Investeerders leden miljarden dollars aan schade en tot de dag van vandaag wachten veel schuldeisers nog op hun geld. Onlangs kreeg cryptoleenplatform Genesis toestemming om schuldeisers 3 miljard dollar terug te betalen.
Rechter geeft cryptoplatform Genesis toestemming voor uitbetaling van 3 miljard
Volgens de Economic Times heeft rechter Sean Lane het failliete cryptoleenplatform Genesis toestemming gegeven om schuldeisers een deel van hun geld terug te geven. De uitbetaling zal zowel in cash als in crypto gedaan worden.
Het gaat om zo’n 3 miljard dollar aan schulden waar onder andere gebruikers al sinds het faillissement in januari 2023 op wachten. Wel geeft het bedrijf aan dat het waarschijnlijk niet genoeg kapitaal heeft om iedereen volledig terug te kunnen betalen.
Een uitbetaling van miljarden dollars in crypto zou voor onzekerheid op de markt kunnen worden. Dit zou namelijk kunnen leiden tot een dump van de koersen doordat een deel van de schuldeisers mogelijk hun crypto meteen willen verkopen. Vooralsnog blijft een reactie van de bitcoin koers op het nieuws uit.
Digital Currency Group (DCG) krijgt niet zijn zin, blijft met lege handen achter
Genesis gaat schuldeisers terugbetalen op basis van de huidige waarde van de vele cryptocurrencies die het nog in bezit heeft. Sinds het aanvragen van het faillissement in 2023 zijn de koersen flink gestegen. Dat is een meevaller voor het bedrijf en zijn oud-gebruikers, zij zullen namelijk meer van hun geld terug zien.
DCG, het moederbedrijf van Genesis, diende eerder nog een motie in waarin het de rechter vroeg de waarde van de terugbetaling te baseren op de crypto koersen in januari 2023. Toen stonden de koersen nog veel lager dan op dit moment. Zo handelde bitcoin op dat moment nog vlak boven 20.000 dollar waar dit op dit moment 67.000 dollar is.
Zodoende hoopte het moederbedrijf ook nog wat over te houden aan de afronding van het faillissement. Daar ging de rechter niet in mee.
“Er zijn in de verste verte niet genoeg activa om enig herstel te bieden aan DCG in deze scenario’s,” zei de rechter.