Foto: mundissima / Shutterstock.com
Afgelopen januari werd duidelijk dat de crypto-kredietverstrekker Genesis officieel failliet ging door de ondergang van FTX. Helaas duren faillissementen vaak lang als een bedrijf veel handel drijft met andere bedrijven, en dit is in de situatie met Genesis niet anders. Nu wordt een mediator ingehuurd in de rechtszaak.
Genesis’ plan herstructurering verworpen
Dat zijn Genesis en diens crediteuren overeengekomen na een conflict eerder deze week. Volgens Bloomberg en CoinDesk staat dit in nieuwe documenten die zijn ingediend bij de rechtszaal in New York.
Het eerder voorgestelde herstructureringsplan is namelijk verworpen omdat het niet voldoet aan de wensen van sommige crediteuren, schreef Genesis-moederbedrijf Digital Currency Group (DCG) in een tweet. Gemini, één van de getroffen exchanges, noemt echter dat de beslissing is genomen door de Unsecured Creditors Committe (UCC). Dit is een onafhankelijke commissie die toezicht houdt op het faillissement en wil dat DCG niet 80% tot 100% van het geld teruggeeft, maar meer richting de 100%.
Echter is DCG het hier niet helemaal mee eens. Het voorstel om 80% tot 100% te vergoeden was al goedgekeurd, daarom vindt het dat de acties van de UCC niet meer van toepassing zijn. de UCC vindt juist dat DCG zelf meer moet doen om de crediteuren garant te stellen.
DCG Statement on Genesis filing Motion for Mediation: pic.twitter.com/pRluUnL49C
— DCG (@DCGco) April 25, 2023
Afgelopen dinsdag is het nieuwe onderhandelingsproces aangevraagd bij de rechtszaal, dit proces is nu goedgekeurd door de rechter. Het zal zo’n 30 dagen duren. Op 4 mei vindt de eerstvolgende zitting in de rechtszaal plaats, en een tweede belangrijke bemiddelingssessies vindt plaats vóór 8 mei. Welke crediteuren er precies bezwaar hebben gemaakt tegen het oude voorstel is niet duidelijk.
Achteruitgang Genesis komt erg plotseling
In februari was Genesis nog erg positief over de situatie. Crediteuren zouden 80% tot 100% van hun geld terugkrijgen, en het was ervan overtuigd dat de problemen halverwege mei wel opgelost zouden zijn.
Het crypto bedrijf was zijn 50 grootste schuldeisers zo’n 3,5 miljard dollar verschuldigd, waaronder de Nederlandse crypto exchange Bitvavo. Ook Bitvavo wilde 100% van het verloren kapitaal terug, en toen bekend werd dat dit mogelijk was had het bedrijf een optimistische houding.
In totaal gaat het voor Bitvavo om ongeveer 280 miljoen euro, een stuk minder dan sommige andere crediteuren. Zo wil Gemini 900 miljoen dollar terug. De problemen begonnen al in december, toen duidelijk werd dat Genesis veel blootsteling had aan FTX. Laatstgenoemde ging namelijk in november failliet, ondanks dat het één van de grootste bedrijven in de crypto-industrie was.