Binance, de grootste cryptocurrency-exchange ter wereld, ondervindt momenteel problemen. Dat begon toen de Britse financiële toezichthouder, de Financial Conduct Authority (FCA), onlangs een waarschuwing afgaf tegen de bitcoin (BTC) beurs. Sindsdien hebben meerdere grote banken betalingen naar Binance geblokkeerd en sinds vandaag is het ook niet meer mogelijk is om via SEPA euro’s van de beurs af te halen.
Binance heeft altijd gezegd dat het bedrijf samenwerkt met toezichthouders en aan alle regelgeving voldoet, maar in de praktijk leek de exchange de regels minder nauw te nemen. Gemini daarentegen, de Amerikaanse crypto-beurs van de Winklevoss tweeling (bekend van Facebook), richt zich juist volledig op compliance, oftewel de naleving van de regels.
Deze tactiek leek in eerste instantie niet zijn vruchten af te werpen, maar wellicht dat daar nu verandering in komt. Doordat Gemini zich richt op compliance en omdat toezichthouders zich steeds strenger opstellen, zal de beurs uiteindelijk de race winnen. Dat beweert Cameron Winklevoss in een interview met Bloomberg, gepubliceerd op 12 juli.
Coinbase, Kraken, and Gemini are embracing regulation. “We’re playing the long game,” says Cameron Winklevoss. https://t.co/zKdH3HdPWv
— Businessweek (@BW) July 12, 2021
“We spelen op de lange termijn. We proberen de snelste schildpad in de race te zijn. Het lange spel loont na verloop van tijd.”
Winklevoss zegt dat hij verwacht dat Gemini zelfs Binance zal inhalen qua handelsvolume. Daar is echter nog wel een hele lange weg voor te gaan. Volgens gegevens van CoinMarketCap heeft Gemini momenteel een dagelijkse volume van ongeveer $117 miljoen terwijl die van Binance rond $14 miljard ligt, meer dan 100 keer zo veel.
John Griffin, professor van financiën bij de Universiteit van Texas, noemt deze drang voor compliance echter tegendraads:
“De Catch-22 is dat het cryptosysteem is opgezet om grote banken te vermijden. In plaats van dat dit autonome universum vrij is van overheidsregulering, hebben we crypto-exchanges die de rol spelen die traditionele exchanges en overheden spelen in traditionele markten.”