Foto: mundissima / Shutterstock.com
Crypto-bank Celsius is in juli officieel failliet gegaan, maar ondanks dat probeert het nog steeds om de situatie in goede banen te leiden. Daarom is het toch nog doorgegaan, om zo te proberen schuldeisers en misschien zelfs klanten terug te betalen. Maar dat kan niet lang meer duren, volgens nieuwe documenten uit de rechtszaak die nu loopt. Het geld is namelijk bijna op.
Geld crypto-platform Celsius is bijna op
In een juridisch document dat afgelopen zondag is ingediend staat dat het bedrijf nog 6,7 miljard dollar aan cryptocurrencies verschuldigd is. Het is niet duidelijk of dit bedrag minder wordt zodra de verschuldigde tokens minder waard worden, alhoewel dat wel voor de hand ligt. Verder heeft Celsius 3,8 miljard dollar aan activa, waaronder 761 miljoen dollar van zijn eigen CEL-token. Het verschil is dus 2,84 miljard dollar.
Een grote kanttekening is dat de CEL-token onlangs meer dan 40 keer in waarde is gestegen. Dat kwam vermoedelijk voor een deel door een enorme short squeeze, waardoor instituten die short waren de token moesten terugkopen. Ook werd op Twitter de hashtag #CelShortSqueeze erg populair, wat nog meer vraag naar de coin bracht.
Maar de short squeeze kan natuurlijk ook ten einde komen, waardoor dit verschuldigde bedrag weer zou kunnen toenemen. Tot overmaat van ramp nemen ook de cashflows van Celsius af. Als dat zo door blijft gaan heeft het tegen oktober geen liquide activa meer om te verkopen. Op dit moment heeft het zo’n 130 miljoen dollar aan cash op de balans staan, maar tegen het einde van oktober komt het dan bijna 34 miljoen dollar aan totale liquide middelen tekort.
De vorm van faillissement stelt Celsius in staat om operationeel te blijven totdat ook dit financieel niet meer kan. Samen met advocatenkantoor Kirkland & Ellis werkt het aan een herstructurering. Kirkland & Ellis brengt hiervoor al 33,5 miljoen dollar in rekening.
Celsius is grote bitcoin miner
Eerder ingediende documenten bij de rechtbank toonden dat Celsius één van de grootste bitcoin miners in de Verenigde Staten was, en dat het plannen had om flink uit te breiden voordat het failliet ging. Het idee was om bitcoin te delven en om dit te verkopen om crediteuren te kunnen betalen. Maar regulatoren uit Texas vinden dit maar een riskant plan.
Ook ging het nieuws dat crypto-bedrijf Ripple Celsius wilde opkopen nadat het failliet ging. Wat het plan hierachter precies zou zijn weten we niet, maar het lijkt erop dat het verhaal rondom Celsius nog niet helemaal afgelopen is. Houd dus goed het crypto nieuws in de gaten voor updates.