Roy van Krieken Roy van Krieken
17/05/2024 22:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2024 17:32

FTX terugbetalingen kunnen positief effect hebben op crypto koersen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Faillissement crypto exchange FTX kan nog jaren duren

Foto: Tada Images/Shutterstock

Het is je vast niet ontgaan dat eind 2022 de crypto exchange FTX instortte. Het zorgde voor paniek in de crypto markt, met als gevolg dat veel munten een bodem bereikte. Inmiddels staat de markt er weer anders voor en staan schuldeisers eindelijk op het punt om hun geld terug te verwachten.

FTX had naar verluidt schulden van ongeveer $9 miljard na de ineenstorting. De beheerde activa bestonden onder andere uit $7,5 miljard aan geblokkeerde Solana (SOL) en $1 miljard in Grayscale aandelen. FTX heeft plannen onthuld om schuldeisers, wiens claims onder de $50.000 vallen, 118% van hun vordering te betalen.

Oranjegekte stijgt: Bitvavo lanceert EK-actie met gesigneerde shirts
Oranjegekte stijgt: Bitvavo lanceert EK-actie met gesigneerde shirts

Opwaartse druk voor crypto

Volgens een recent rapport van onderzoeksplatform K33 Research kunnen de geplande terugbetalingen echter een positieve invloed op de markt hebben. K33 verwacht namelijk dat de schuldeisers van FTX het geld gaan gebruiken om er crypto’s mee te kopen.

De analisten van K33 benadrukken het verschil tussen FTX’s contante betalingen en de geplande uitbetalingen door Mt. Gox, een exchange dat in 2014 failliet ging. Ook Gemini moet geld terugbetalen aan bepaalde gebruikers die onderdeel waren van hun “Earn” programma.

Mt. Gox en Gemini moeten gezamenlijk een waarde van ongeveer $10,6 miljard terugbetalen en doen dit in de vorm van crypto. De analisten verwachten dat de schuldeisers hiervan waarschijnlijk hun crypto verkopen om hun verliezen te herstellen.

De K33 analisten blijven echter bullish. Ze verwachten namelijk dat de koopkracht die door de FTX schuldeisers toeneemt de verkoopdruk van Mt. Gox en Gemini schuldeisers zullen compenseren en uiteindelijk zelfs voor een opwaartse druk in de markt zal zorgen.

Advertentie

Timing belangrijk voor cryptobeleggers

De timing van de terugbetalingen kan ook invloed hebben op de cryptomarkt. Gemini’s terugbetaling wordt verwacht in juni, terwijl die van Mt. Gox tegen oktober 2024 gepland staat. Als FTX’s herstructureringsplan door de rechtbank wordt goedgekeurd, is het bedrijf van plan zijn schuldeisers binnen twee maanden terug te betalen.

De analisten voorzien dat de terugbetalingen ertoe kunnen leiden dat we een rustige zomer gaan meemaken op de markt. Vervolgens kunnen we een sterker einde van het jaar zien, afhankelijk van wanneer de betalingen daadwerkelijk plaatsvinden.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021, een rol die hij kreeg via een aanbeveling. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Overheid VS dumpt 'bitcoin drugs miljoenen', BTC koers daalt
Overheid VS dumpt bitcoin drugs fortuin, BTC koers daalt
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Advertentie