Foto: Marquess789/Shutterstock
Het inmiddels failliete FTX had nog voor 1,4 miljard dollar aan cash op de balans aan het einde van 2022. Dat blijkt uit een nieuwe update over de financiële gezondheid van het beursplatform. Dat getal ligt ongeveer 19 procent hoger dan de 1,2 miljard dollar waar eerder over werd gesproken in november 2022, op het moment dat FTX zijn faillissement aanvroeg.
The bankrupt FTX group of crypto companies held $1.43 billion in cash at year-end and saw headcount drop almost 40% https://t.co/rwtVonIc0L
— Bloomberg Crypto (@crypto) February 1, 2023
260 miljoen dollar voor FTX US
Opvallend is dat onder andere FTX US nog voor ruim 260 miljoen dollar aan cash in de schatkist had aan het einde van 2022. Sam Bankman-Fried riep al langer dat de Amerikaanse tak van het beursplatform financieel gezond was en alles in huis had om zijn gebruikers volledig terug te betalen.
Afgelopen maand blogde hij dat FTX US “nog tenminste 111 miljoen dollar aan assets en waarschijnlijk 400 miljoen dollar aan cash had bovenop de bedragen die nodig waren om de klanten terug te betalen.” Dat bedrag komt echter niet helemaal overeen met de 260 miljoen dollar aan cash waar de laatste financiële update over spreekt.
In die zin valt het nog maar te bezien of FTX US inderdaad zo gezond was als Bankman-Fried beweerde. Eerder loog hij ook al over de financiële gezondheid van het gehele bedrijf, want net voor de implosie van de beurs zij hij dat alle entiteiten voldoende cash hadden om iedereen terug te betalen.
Voor de rechter in oktober
Wat betreft de straf voor Bankman-Fried moeten we nog een paar maanden wachten. Zijn rechtszaak in de Verenigde Staten staat namelijk pas voor oktober 2023 op de planning. Ook dan kan het nog maanden, zo niet jaren, duren voordat er een uitspraak van de rechter is.
Alles bij elkaar lijkt het echter onmogelijk dat Bankman-Fried een lange straf kan ontlopen. Vanuit meerdere bronnen is immers al bevestigd dat zijn beursplatform en zijn handelsfirma Alameda Research de tegoeden van klanten gebruikten om risicovolle investeringen te doen.
Het spaargeld van miljoenen mensen is op die manier misbruikt en vernietigd. Voor die groep is het te hopen dat er nog een significant deel terugkomt, maar in hoeverre dat mogelijk is en hoe lang dat allemaal zal duren, dat moet nog blijken.