Foto: J.K2507/Shutterstock
Eerder deze week kon je in het crypto nieuws lezen dat dat de voormalig CEO van omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), zijn waslijst aan officiële aanklachten had uitgebreid. Bovenop de bestaande klachten is namelijk de aanklacht van samenzwering in het overtreden van anti-omkoop wetten bijgekomen.
Volgens een rapportage van Reuters zal SBF, net als eerder dit jaar, onschuldig pleiten voor de nieuwste aanklacht.
SBF blijft pleiten voor onschuld
SBF pleitte in het begin van dit jaar al onschuldig tijdens een hoorzitting in New York aan acht beschuldigingen van onder andere fraude. Hij loopt het risico de gevangenis in te gaan, maar de rechtszaak zal pas in oktober dit jaar van start gaan. SBF heeft gezegd nooit op de hoogte te zijn geweest van alle overtredingen van zijn crypto exchange.
Met de toevoeging van de beschuldigingen van het omkopen van Chinese overheidsfunctionaris, wordt SBF nu geconfronteerd met een aanklacht bestaande uit dertien punten.
In de meest recente aanklacht wordt SBF ervan beschuldigd van het proberen om te kopen van een of meer Chinese overheidsfunctionarissen met ongeveer $40 miljoen aan crypto. Met deze transactie wilde de voormalig-CEO van FTX de toegang tot meerdere bevroren rekeningen bewerkstelligen.
Terwijl SBF vol blijft houden dat hij nergens iets mee te maken heeft, hebben andere grote namen binnen het omgevallen imperium al wel schuld bekend. Een tijdje terug hadden Caroline Ellison, voormalig CEO van Bankman-Fried’s Alameda research en Gary Wong, medeoprichter van FTX al schuld bekend tegen diverse aanklachten. Recentelijk pleitte Nishad Singh, mede-oprichter van FTX, nog schuldig aan zes overtredingen, waaronder fraude, witwassen en onrechtmatige politieke donaties.
Ex-CEO FTX krijgt steeds meer beperkingen
SBF werd in december op de Bahama’s door de politie opgepakt en zit momenteel in zijn ouderlijke huis te wachten op de start van de rechtszaak. Hij werd namelijk iets meer dan een week later vrijgelaten op een borgtocht van $250 miljoen met als voorwaarde dat hij in het huis van zijn ouders blijft. Het lijkt erop dat hij in zekere zin misbruik maakt van de huidige vrijheid die hij (nog) heeft. Om deze reden krijgt hij steeds meer beperkingen opgelegd. Zo kon je onlangs nog lezen dat hij hoogstwaarschijnlijk binnenkort geen online chatprogramma’s meer mag gebruiken.