Foto: mundissima / Shutterstock.com
Deze week waren alle schijnwerpers gericht op de totale ondergang van crypto-exchange FTX. Toen bekend werd dat er mogelijk financiële problemen waren bij de exchange, en bedrijven die met FTX werden gelinkt, ging het plotseling snel. Binnen een paar dagen ging FTX eigenlijk volledig onderuit en werd onlangs zelfs officieel faillissement aangevraagd. De inmiddels ex-CEO van FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), heeft intussen al zijn nederige excuses aangeboden voor het fiasco.
FTX ondergang
Het was opnieuw een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de crypto-industrie. Een van de grootste exchanges ter wereld die in een oogwenk van boven naar beneden instort. SBF heeft ondertussen al aangegeven dat hij de volledige verantwoordelijkheid neemt voor het drama en dat het hem vreselijk spijt. Daar kopen slachtoffers echter nog niets voor natuurlijk.
1) I’m sorry. That’s the biggest thing.
I fucked up, and should have done better.
— SBF (@SBF_FTX) November 10, 2022
Gisteren zette SBF op Twitter uitgebreid uiteen wat hij allemaal beter had kunnen doen. Volgens hem had hij duidelijker moeten communiceren en heeft hij een paar grote inschattingsfouten gemaakt die er uiteindelijk toe leidden dat een exchange van serieuze omvang ten onder is gegaan.
SBF stelt dat er op 6 november maar liefst $6 miljard aan opnames werd aangevraagd door gebruikers. Een dergelijke hoeveelheid had FTX nog nooit meegemaakt en het was ook niet in staat om dit geld aan gebruikers die hun middelen van de exchange af wilden halen te geven. Dit geld was er namelijk niet.
“Ik ben nog bezig alle details uit te werken, maar op zeer hoog niveau heb ik het twee keer verpest”, aldus SBF. “De eerste keer betekende een slechte interne etikettering van bankgerelateerde rekeningen dat ik er flink naast zat met mijn gevoel van de marge van gebruikers. Ik dacht dat die veel lager was.”
FTX is op zoek naar een reddende engel
SBF gaf ook aan dat zij op dit moment praten met een aantal mogelijke investeerders om het gat in de boeken te dichten. Al het geld dat op deze manier mogelijk opgehaald wordt, zal worden gebruikt om gebruikerstegoeden te voldoen, aldus SBF. Wie de partijen zijn waar FTX mee in gesprek is op dit moment is nog niet bekend. Inmiddels is dus al wel een Chapter 11 faillissement aangevraagd.