Foto: Shutterstock/Parilov
Bitcoin is hard in populariteit toegenomen de afgelopen jaren. De prijs is hard gedaald, maar het lijkt erop dat mensen nog steeds bereid zijn om te kopen. Maar volgens Forbes klopt dat niet helemaal. Meer dan de helft van alle Bitcoin-trades zou namelijk nep zijn.
Nep volume op Bitcoin door wash trading
Dat concludeert de Amerikaanse zakenkrant op basis van eigen onderzoek. Er is veel onduidelijkheid over wat nou het totale handelsvolume van Bitcoin is. Je kunt dan gewoon het handelsvolume van alle exchanges bij elkaar optellen, maar niet alle cijfers kloppen volgens Forbes.
Veel handelsplatformen zouden namelijk doen aan ‘wash trading’, een frauduleuze handelstechniek waarbij de broker (in dit geval de exchange) eventueel samen met een handelaar de markt misinformatie voedt om zelf winst te kunnen maken. Dat doen ze door bewust verlies te maken, en om het daarna weer met verlies terug te kopen. In sommige landen is het verlies dat je maakt op een investering af te trekken van de belasting. Als je dat op de juiste manier doet bij een wash trade is het verschil hierin je winst.
Uiteraard is dat illegaal, maar het is niet altijd gemakkelijk te detecteren omdat het kopen en verkopen erg snel kan gaan. Een andere reden om zulke trades uit te voeren is om het volume te laten stijgen. Dat is doorgaans een goede indicator voor populariteit, maar bij wash trading is dit volume ‘nep’. Volgens Forbes gebeurt dit op grote schaal bij Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies.
Sommige exchanges doen het wél goed
De zakenkrant benadrukt dat niet alle dataminers een goed beeld bieden van het volume bij alle BTC-exchanges bij elkaar. Zo zette CoinMarketCap het dagelijkse volume op Forbes’ peildatum op 32 miljard dollar, terwijl CoinGecko het op 27 miljard USD zette. Nomics zou zelfs 57 miljard USD hebben geclaimd en Messari mikte op 5 miljard. Niet bepaald eenduidig dus.
Daarom heeft Forbes op basis van verschillende soorten gegevens een bepaalde score meegegeven. De exchanges die minder betrouwbaar zijn verdenkt Forbes van meer wash trading. Van het volume op die exchanges trekt het een percentage af. Bekende exchanges die in die categorie vallen zijn Binance (-45%), Bitfinex (-35%), BitMEX (-25%), Bitrue (-60%) KuCoin (-35%) en Huobi (-45%).
Toch zijn er ook veel bedrijven die helemaal niet aan wash trading zouden doen. Dat zijn de platformen die veel beter gereguleerd zouden worden, zoals Binance US, Bitstamp, Coinbase, Kraken en ook het Nederlandse Bitvavo. Forbes schat het totale volume op 128 miljard dollar. Dat is 51% minder dan wat exchanges zelf zouden claimen.