Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Faillissement crypto exchange FTX kan nog jaren duren

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Faillissement crypto exchange FTX kan nog jaren duren

Foto: Tada Images/Shutterstock

Eind 2022 ging cryptobeurs FTX failliet. Inmiddels is dat al meer dan een jaar geleden, FTX-medeoprichter Sam Bankman-Fried (SBF) is al veroordeeld en de industrie lijkt alweer langzaam bij te zijn gekomen. Maar het faillissement is nog steeds niet opgelost, en dat zou ook nog lang kunnen duren. Volgens een ervaren advocaat zou het zelfs nog jaren kunnen duren.

Crypto-banken onder vuur: Amerikaanse centrale bank opent aanval
Crypto-banken onder vuur: Amerikaanse centrale bank opent aanval

Ellende bij FTX nog lang niet voorbij?

In een interview met The Block verklaart Alan R. Rosenberg, partner bij Markowitz Ringel Trusty & Hartog dat de zaak misschien nog lang niet afgelopen is. Dit Amerikaanse advocatenkantoor heeft onder andere ervaring met faillissementen. Rosenberg benadrukt dat FTX beroep heeft gedaan op een terugvorderingsmechanisme, waardoor FTX van veel klanten miljoenen dollars terug wil zien:

”In sommige gevallen zijn deze [claims van FTX] vermoedelijk erg significant. De organisaties van wie FTX het geld terug wil zijn prima in staat om zichzelf te verdedigen. Het is goed mogelijk dat dit nog heel lang door zal gaan.”

Daarnaast heeft FTX zelf ook nog crediteuren, die juist geld van FTX terug willen. Dit bedrag wordt geschat op 8 miljard dollar, alhoewel vorig jaar bleek dat het exacte bedrag niet helemaal duidelijk is. Er blijkt alvorens FTX’ faillissement boekhoudkundig een hoop mis te zijn gegaan.

In 2022 zijn verschillende crypto-bedrijven failliet gegaan. Zo hebben Celsius en BlockFi te maken gehad met vergelijkbare faillissementen als die van FTX. BlockFi trad afgelopen oktober echter al uit het faillissement en Celsius maakte in november een doorstart als bitcoin miner bekend.

Toch is FTX geen uitzondering. Het faillissement van de crypto exchange Mt. Gox is bijvoorbeeld ook nog steeds niet voorbij. Sommige klanten kregen pas afgelopen december hun geld terug, terwijl het faillissement in 2014 was.

Advertisement

Kosten bij FTX liggen nog steeds hoog

Tegen FTX-medeoprichter Sam Bankman-Fried heeft de rechter al een oordeel geveld. Een vervolgproces komt er niet. De crypto-industrie was daar ietwat geschokt over, want er zijn nog verschillende belangrijke vragen die nu onbeantwoord zijn gebleven.

Het scheelt dat SBF nu geen verdere deuk meer kan maken in het budget van FTX, maar toch blijft het kapitaal van FTX krimpen. Het nieuwe bestuur dat moet helpen met het teruggeven van het kapitaal brengt namelijk zelf ook hoge kosten in rekening.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen
Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Advertentie