Foto: Stefan Ugljevarevic/Shutterstock
De failliete exchange FTX, die nu met man en macht probeert een doorstart te maken, is overal geld vandaan aan het halen. Volgens een document dat is verzonden naar de faillissementsrechtbank in het district van Delaware heeft het bedrijf ongeveer $7 miljard bij elkaar weten te rapen. Van dat bedrag zit ongeveer $200 miljoen in vastgoed zoals penthouses in de Bahama’s.
FTX bezit miljarden aan crypto en vastgoed
Daarbovenop heeft het bedrijf een omvangrijke $1,16 miljard aan de altcoin solana (SOL) in hun opslag. Hoe goed dat allemaal ook klinkt, daarmee zit het bedrijf nog lang niet op het verschuldigde bedrag. In het document werd bekendgemaakt dat de failliete exchange $65 miljard verschuldigd is aan verschillende bedrijven en organisaties. Aan zijn klanten is het bedrijf een bedrag rond de $16 miljard verschuldigd.
Van de zeven miljard dollar die het bedrijf bij elkaar heeft weten te rapen bestaat $3,4 miljard uit cryptovaluta. Ook beschikt het bedrijf over $2,6 miljard aan cash. $500 miljoen van het totale bedrag zit in vastgoed, waarvan een groot deel op de Bahama’s. In totaal gaat het om 38 gebouwen met een totale waarde van $222 miljoen. De gebouwen zijn gesitueerd in de hoofdstad Nassau, wat het bedrijf als thuisbasis had gekozen.
Naast de populaire cryptomunten en het vastgoed heeft het bedrijf ook honderden miljoenen aan kleine altcoins. Deze munten zijn sinds de aankoop flink in waarde gedaald, waardoor het bedrijf genoodzaakt is ze met verlies te verkopen. In de altcoins is ongeveer $506 miljoen geïnvesteerd. Daarnaast is bekendgemaakt dat de topmannen van FTX over $2,2 miljard aan cash, crypto, aandelen en vastgoed beschikken. Aangezien dat gevorderd kan worden is dat goed nieuws voor de crediteuren van het bedrijf.
Exchange als een kaartenhuis ingestort
Het ging mis met de exchange toen een grote nieuwssite over cryptovaluta, CoinDesk, bekendmaakte dat het niet pluis was met de financiën van het bedrijf. Wat volgde was een stormloop aan opnamen, waarna het bedrijf het systeem stillegde. Kort daarna werd bekendgemaakt dat het bedrijf zijn klanten niet meer kon betalen, aangezien miljarden aan klantentegoeden waren verdwenen.
Toen het bedrijf op 11 november 2022 uitstel van betaling aanvroeg, verdween er al gauw een miljard aan klantentegoeden in verdachte transacties. Voormalig topman Sam Bankman-Fried wordt ervan verdacht deze tegoeden via een achterdeur te hebben weggesluisd. Onderhand is er een nieuwe topman aangesteld, John J. Ray III, die met het bedrijf een doorstart probeert te maken.