Foto: Grey82/Shutterstock
De Maleisische financiële toezichthouder, de Security Commission (SC), heeft Huobi, een van de grootste crypto exchanges ter wereld, bevolen om alle diensten stop te zetten in Maleisië. Volgens de toezichthouder verleent Huobi diensten in het Zuidoost-Aziatische land zonder vergunning, en dat is verboden.
🔒 SC has issued a public reprimand against Huobi Global Limited to cease operations in Malaysia, disable website and mobile app on platforms like Apple Store and Google Play.
📰 Read the full release here: https://t.co/UY4dVGAHRh pic.twitter.com/Fe6xSqftZr
— SC Malaysia (@SecComMalaysia) May 22, 2023
Huobi stopt per direct in Maleisië
De exchange moet per direct stoppen met zijn activiteit in het land. Lokale operaties worden stopgezet, communicatie met klanten moet stoppen en de website en de app moeten offline. De maatregel wordt genomen na “zorgen over Huobi’s naleving van lokale wetgevende eisen en de bescherming van het belang van investeerders.” Huobi heeft nog geen reactie gegeven op het nieuws.
De Maleisische SC is het equivalent van de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC). Aan de andere kant van de wereld is ook de SEC druk bezig zijn stempel te drukken op de Amerikaanse crypto sector. Meerdere Amerikaanse crypto platformen werden al het doelwit van de commissie. Het beleid van de SEC vinden sommige platformen zelfs zo vijandig dat een vertrek uit de Verenigde Staten in overweging wordt genomen.
Grote wetgevende ontwikkelingen
De bestemmingen van deze crypto exodus vanuit Amerika zijn Oost-Azië en de Europese Unie. Hong Kong stelde eerder dit jaar een wetgevend kader voor de crypto industrie in werking en sprak de ambitie uit een crypto hub te worden.
Maar ook de Europese Unie maakt grote stappen. Vorige maand werd de Europese MiCa wet goedgekeurd. Deze overkoepelende crypto wet zal een meer duidelijkheid verschaffen over het doen en laten van bedrijven actief in de Europese crypto sector.
De wetgevende duidelijkheid is niet alleen voor bedrijven gunstig, maar ook voor klanten. Omdat crypto zich niet meer in een grijs gebied bevindt, zullen grote Europese instituties wellicht sneller interesse tonen. Vanaf volgend jaar zullen de eerste onderdelen van de MiCa wet in werking worden gesteld.
Wel zullen crypto beleggers van iets minder vrijheid kunnen genieten wanneer de wet actief wordt. Om witwassen en criminaliteit binnen de crypto markten tegen te gaan komt er bijvoorbeeld een limiet van 1000 euro op anonieme transacties. Ook zullen er meer regels komen omtrent belastingkwesties voor crypto beleggers.