Crypto-expert Indy legt uit hoe grote bedrijven bitcoin bewaren
Foto: eskystudio/Shutterstock
Het Amerikaanse MicroStrategy heeft gisteren zijn grootste bitcoin (BTC) aankoop ooit gedaan. Het bedrijf voegde 51.780 bitcoins toe aan zijn reserves, met een waarde van ongeveer 4,4 miljard euro. Door deze nieuwe aankoop heeft het bedrijf nu in totaal 331.200 bitcoins in bezit, goed voor een waarde van ongeveer 28,7 miljard euro.
Maar hoe bewaart MicroStrategy zijn bitcoins nu eigenlijk? Is dat op een wallet onder het kussen van MicroStrategy-voorzitter en de tevens bekende ‘Bitcoin-koning’ Michael Saylor, of ziet dat er toch anders uit? Ik vroeg het aan crypto-expert Indy Rottier. Hij is Head of Communication van CryptoTag, een bedrijf dat zich specialiseert in het veilig opslaan van crypto.
Hoe kan MicroStrategy zoveel bitcoins kopen?
Maar eerst de aankopen zelf. Het zijn gigantische bedragen die MicroStrategy regelmatig op te toonbank legt om BTC te kopen. Het opbouwen van zo’n omvangrijke bitcoin-positie vereist een doordachte financiële aanpak. MicroStrategy past hiervoor een handige strategie toe die het bedrijf in staat stelt grote hoeveelheden bitcoin te verzamelen zonder de eigen bankrekening uit te putten.
“Het bedrijf maakt slim gebruik van obligaties om kapitaal op te halen met minimale eigen inleg,” legt Rottier uit. Deze obligaties, bekend als ‘Senior Convertible Notes‘, bieden investeerders een bijzondere mogelijkheid: ze kunnen deze later omwisselen voor aandelen in MicroStrategy zelf. “Een investeerder financiert dus eigenlijk zijn eigen potentiële winst,” voegt Rottier toe.
En de aankopen zelf voert MicroStrategy niet uit zoals de gemiddelde investeerder, die via platformen als Bitvavo op de open markt crypto kopen. De daadwerkelijke bitcoin-aankopen verlopen via een speciaal kanaal: OTC (Over-The-Counter) handel.
Dit betekent dat de transacties buiten de reguliere cryptobeurzen om plaatsvinden. Deze aanpak heeft volgens Rottier verschillende strategische voordelen: “Miners kunnen direct hun bitcoin verkopen om kosten te dekken, en financiële instellingen kunnen grote hoeveelheden verhandelen zonder de markt significant te beïnvloeden.” Daarnaast biedt OTC-handel een extra laag privacy en werken deze handelsplatformen met strenge beveiligingsprotocollen die zijn overgenomen uit de traditionele aandelenhandel.
Kortom, je zal geen kooporder van 51.780 bitcoins in de orderboeken van jouw favoriete cryptobeurs tegenkomen. Het gaat allemaal rechtstreeks over de toonbank.
Geen enkele bitcoin wallet, maar meerdere beveiligingslagen
En dan de opslag van de bitcoins. De exacte opslagmethode van MicroStrategy’s bitcoin blijft grotendeels geheim, maar onderzoek van Arkham Intelligence biedt enkele inzichten.
Begin 2024 was 58 procent van de holdings ondergebracht bij vermogensbeheerder Fidelity, terwijl 42% werd beheerd door Coinbase Prime. De huidige verhoudingen zijn niet meer publiekelijk inzichtelijk.
Wat wel duidelijk is, is dat de partijen die verantwoordelijk zijn voor de opslag van MicroStrategy’s BTC weten wat ze doen. Rottier beschrijft hoe de beveiliging van zulke grote hoeveelheden cryptocurrency er mogelijk uitziet:
“Een aantal grote custodians heeft aan de achterkant gewoon een cold storage [wallets die niet verbonden zijn met het internet, red.] setup die vaak bestaat uit meerdere delen. De bitcoins kunnen bijvoorbeeld beveiligd zijn met drie Ledgers in een Multi-sig verhouding, waarbij twee of drie wallets nodig zijn om een transactie te voltooien.”
De beveiliging gaat vaak nog verder dan dat. “Het kunnen ook Trezor wallets zijn met een driedelige Shamir Backup,” vervolgt Rottier. “De recovery seed bestaat dan uit drie delen van 20 woorden, waarvan je er twee nodig hebt om toegang te krijgen.”
Voor institutionele bewaring worden vaak multi-custodial setups gebruikt. Hierbij moeten meerdere partijen binnen één organisatie transacties goedkeuren, en wordt een externe partij zoals een accountant of financiële instelling aangesteld als backup-ondertekenaar. “Deze derde partij kan nooit alle bitcoins kwijtraken of stelen,” benadrukt Rottier.
En dan is natuurlijk de grote vraag, waar liggen die crypto wallets dan opgeslagen? Dat is waarschijnlijk op een locatie waar niet veel mensen bij kunnen, in een grote kluis onder een grote berg in Zwitersland bijvoorbeeld.