Simon Bosch Simon Bosch
3 min. leestijd

Dit kleine Solana-protocol draait meer omzet dan top 25 bij elkaar

Solana-protocol pump.fun draait een miljoenenomzet.

Solana-SOL
s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Dit kleine Solana-protocol draait meer omzet dan top 25 bij elkaar

Foto:sdx15/Shutterstock

Solana (SOL) is hard op weg om de meest populaire blockchain van allemaal te worden. De afgelopen maanden is het netwerk populairder geworden dan ooit, en dat heeft één voornaamste oorzaak: memecoins. Het op het Solana-netwerk gebouwde protocol Pump.fun bewijst dit, want deze dienst heeft meer omzet gedraaid dan alle 24 volgende protocollen gecombineerd.

Pump.fun haalt meer binnen dan ooit

Pump.fun heeft een nieuwe wereld geopend voor memecoins-liefhebbers. Voorheen moest je namelijk zelf aan de gang op de blockchain om een nieuwe memecoin te maken, wat niet iedereen gemakkelijk vindt. Maar met Pump.fun is dit juist enorm makkelijk.

Met deze webinterface kun je namelijk gewoon wat informatie invullen en op ‘maak coin’ klikken om een nieuwe creatie toe te voegen aan crypto-land. Daar heb je geen enkele kennis van blockchains voor nodig.

Crypto-memecoins enorm populair

De afgelopen maanden waren memecoins populairder dan welke andere coin-klasse dan ook. Pump.fun zal daar op een serieuze manier aan hebben bijgedragen, want het heeft meer handelscommissies binnengesleept dan welk ander project dan ook.

Dat blijkt uit door DefiLlama verzamelde on-chain gegevens. De memecoingenerator staat met 5,33 miljoen Amerikaanse dollar aan dagelijks in rekening gebrachte handelscommissies met afstand op plaats 1. Op de tweede plek staat namelijk ETH-stakingdienst Lido, die 2,37 miljoen dollar per dag binnensleept. Op de derde plaats staat Ethereum als de eerste blockchain, die heeft 1,67 miljoen dollar aan transactiekosten tot zich genomen.

Ook op het vlak van dagelijkse omzet staat de dienst op de eerste plek, eveneens met 5,33 miljoen dollar. De Tron (TRX) blockchain staat op de tweede plaats, met 1,37 miljoen dollar. Het is zelfs meer dan de omzet van de 24 grootste protocollen na Pump.fun.

Memecoins blijven erg risicovol

Ondanks dit enorme succes was de memecoingenerator onlangs het doel van stevige kritiek. Bijna 99% van alle memecoins die op het netwerk worden gemaakt, worden namelijk nooit met succes gelanceerd.

De meeste projecten worden nooit voor de handel beschikbaar gesteld op het op solana gebouwde decentrale handelsplatform (DEX) Raydium. Zelfs van het minuscule deel dat het wél redt tot die tijd, valt nog maar te bezien wat de koers doet.

Pump.fun laat dus de gigantische populariteit van memecoins zien, maar tegelijkertijd maakt de dienst duidelijk dat het risico net zo groot is. En zelfs als ze wél op de markt verschijnen, kunnen ze flink crashen.

OKX geeft ALLE Nederlanders €50 bitcoin gratis én een F1-pet

De cryptobeurs is inmiddels alweer 2 maanden actief in Nederland; en nu is het tijd om alle Nederlanders te verwelkomen.
Probeer de ongekend lage tarieven van OKX, krijg €50,- gratis crypto cadeau, ontvang tot 18 augustus een gratis F1 pet én maak ook nog eens kans op VIP tickets voor de Grand Prix in Zandvoort.

Meld je vandaag aan bij OKX via de knop hieronder en ontvang tot €50,- aan bitcoin gratis.Plus, je profiteert ook nog eens van de ongekend lage tarieven bij deze wereldwijde crypto-grootmacht.

Bekijken & gratis bitcoin pakken

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Crypto-miljardair vecht 25 jaar cel aan: FTX-drama krijgt vervolg
Crypto-miljardair vecht 25 jaar cel aan: FTX-drama krijgt vervolg
Hackersgroep komt op dreef en steelt $240 miljoen aan crypto
Crypto-platforms bevriezen miljoenen aan crypto van Noord-Koreaanse hackers
Advertentie