Foto: Felix Lipov / Shutterstock.com
Tot nu toe staat 2023 onder meer in het teken van een aantal enorme bank runs. In 2022 waren die er ook, maar toen vonden ze plaats bij verschillende crypto-bedrijven. Volgens de centrale bank van Chicago werden de tekorten niet veroorzaakt door een massale exodus van kleine investeerders, maar vooral door institutionele investeerders.
5 crypto bank runs in 2022
In een onderzoeksrapport schrijft de Federal Reserve-bank van Chicago over hoe een groot aantal klanten van vijf verschillende crypto-bedrijven in essentie de dupe waren van slechts een paar whales. Het instituut heeft Celsius, Voyager Digital, BlockFi, Genesis en FTX onderzocht, die allemaal failliet zijn gegaan doordat klanten op grote schaal hun geld van de platformen haalden.
Volgens de officiële cijfers die bij het faillissement zijn ingediend hadden deze platformen gezamenlijk meer dan 4,3 miljoen gebruikers. FTX had hier het grootste aantal klanten van, ongeveer 1,9 miljoen om precies te zijn. Echter had het vóór de bearmarkt van 2022 nog veel meer klanten, het aantal piekte namelijk rond 9,7 miljoen accounts.
Het blijkt dat tijdens de bank run van FTX ongeveer 7,8 miljard dollar (37% van al het geld) is vertrokken. Geen enkel bedrijf verloor meer geld dan FTX. Het percentage was tijdens de tweede probleemsituatie bij Voyager echter nog iets hoger, namelijk bijna 39%.
Slechts een paar whales oorzaak bank runs
Maar het vertrokken geld was grotendeels niet van kleine investeerders. Van al het geld dat bijvoorbeeld bij Celsius werd opgenomen was 35% afkomstig van beleggers met meer dan 1 miljoen dollar op hun rekening. Veel van deze rekeningen waren van institutionele klanten, volgens de Fed. Bovendien waren zij een stuk eerder dan overige klanten, die veelal pas een paar dagen later mobiliseerden. Om hoeveel grote investeerders het precies gaat is niet duidelijk.
Ook is te zien dat de opnames bij Genesis bijna tegelijkertijd waren met het nieuws van het faillissement van FTX. Genesis had grote blootstelling aan laatstgenoemde, en ging vervolgens hierdoor ook failliet.