Cryptobeurs CEO ontkent beschuldigingen en benadrukt anti-witwasbeleid
Foto: ANTON ZUBCHEVSKYI/Shutterstock
Nadat de crypto exchange Binance door een prominent persoon uit de cryptowereld werd beschuldigd van het bevriezen van Palestijnse accounts, vond de directeur van het handelsplatform het tijd voor een reactie.
De uitspraken zouden onjuist zijn en het handelsplatform zou volgens de CEO volledig voldoen aan de anti-witwaswetgeving.
Cryptohandelsplatform bevriest Palestijnse accounts
Recent beschuldigde de oprichter en directeur van NoOnes, een bitcoin (BTC) handelsplatform, Binance ervan de tegoeden van Palestijnen te hebben geblokkeerd. Ray Youssef deelde deze aantijging via zijn eigen account op het sociale media platform X. Volgens hem zouden de Israëlische militairen hierom hebben gevraagd bij het handelsplatform.
Met het bericht deelde Youssef ook een brief in het Hebreeuws. Deze was afkomstig van het hoofd van het Israëlische National Bureau for Counter Terror Financing, Paul Landes. In de brief wordt een verzoek van 1 november 2023 om tegoeden te bevriezen, afgewezen. De brief vermeldt onder andere dat de tegoeden zijn verstuurd vanaf de Dubai Exchange Company (DEC) in de Gazastrook naar cryptowallets van de ontvanger van de brief. Echter valt niet te zien aan wie deze brief is gericht. In de tekst valt ook te lezen dat de DEC in 2022 werd bestempeld als terroristische organisatie.
Binance zegt te voldoen aan anti-witwaswetgeving
In een post op het X-platform deelt de directeur van Binance, Richard Teng, een reactie op de beschuldigingen.
“Slechts een beperkte hoeveelheid van accounts, die gelinkt zijn aan illegale financiering, zijn geblokkeerd voor het uitvoeren van transacties. Er zijn hier een aantal onjuiste uitspraken over gedaan. Als wereldwijde crypto exchange, voldoen we aan de internationaal geaccepteerde anti-witwaswetgeving, net als ieder ander financieel instituut.”
Cryptocurrency gebruik bij terroristische organisaties
Terroristische organisaties zouden gebruikmaken van cryptocurrencies om hun illegale activiteiten te financieren. Het is lastig om dit in cijfers aan te tonen, omdat het vrijwel onmogelijk is om te herleiden wie achter de specifieke cryptowallets zit. Vorige maand deelde de Singaporese overheid al een stijging van het cryptogebruik voor terroristische financieringen. Toch zouden contant geld en andere informele transactiesystemen nog steeds het meest gebruikt worden.
In mei vorig jaar werd bekend dat Israël al zo’n 190 accounts op het Binance platform had laten bevriezen voor het uitbreken van de oorlog in oktober. Deze accounts werden namelijk gelinkt aan vermeende terroristen. Kort na de start van de gevechten werden er nog meer accounts, die gelinkt waren aan Hamas, bevroren op het handelsplatform. Ook deze bevriezingen werden uitgevoerd op verzoek van de Israëlische politie.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.