Max Duiker Max Duiker
3 min. leestijd

Cryptodrama: Celsius eist miljoenen terug van Nederlandse Coinmerce

Coinmerce noemt claim waardeloos, eist zelf 2,5 miljoen van Celsius

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Cryptodrama: Celsius eist miljoenen terug van Nederlandse Coinmerce

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Ruim twee jaar na het faillissement heeft de ‘cryptobank’ Celsius een claim van $21 miljoen naar de Nederlandse broker Coinmerce gestuurd. Coinmerce zegt zelf dat het nog $2,5 miljoen tegoed heeft van Celsius.

Aangezien beide partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, zijn ze nog niet uit over een schikking. Als ze niet uit deze onderhandeling komen, is het de vraag wie er voor de schade opdraait.

De actie van Celsius om een claim naar Coinmerce te sturen is onderdeel van een grote Amerikaanse ‘clawback’ procedure die wordt uitgevoerd door de curatoren van Celsius tegen 2.500 ex-klanten.

Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Binance voor altijd zonder 'CZ': Levenslang verbod komt aan het licht

Crypto claim heeft “geen waarde”

In een persbericht heeft Coinmerce gezegd dat de claim ‘geen waarde’ heeft. Hier voegt het aan toe dat het niet op het eerdere schikkingsvoorstel van $1,4 miljoen is ingegaan, aangezien het zelf nog $2,5 miljoen van Celsius tegoed heeft. Ook liet Coinmerce in het persbericht weten dat het geld van klanten veilig is.

Coinmerce had voor miljoenen aan klantengoeden bij Celsius gestald. In 2022 ging het Celsius failliet doordat het extreme risico’s nam en hiermee meer dan één miljard dollar verloor.. Net voordat Celsius tegen de vlakte ging, wist Coinmerce nog $10,7 miljoen aan crypto terug te trekken.

Volgens de curatoren, die namens Celsius spreken, heeft Coinmerce bijgedragen aan een ‘bankrun’, waarmee ze zich hebben bevoordeeld ten opzichte van andere schuldeisers. Om die reden eisen ze nu bijna het dubbele bedrag terug vanwege gestegen cryptokoersen, waaronder de BTC koers.

CEO van Coinmerce over de claim

Jaap de Bruijn, CEO van Coinmerce, heeft in het persbericht gereageerd op de claim:

“Wij hebben destijds de keuze gemaakt onze blootstelling aan Celsius uit voorzorg tot een minimum te beperken. Toen Celsius een maand later failliet ging, hebben wij zonder aarzelen het klantbelang voorop gesteld en de geleden schade gedekt ten behoeve van onze gebruikers. We zien met vertrouwen een gepaste oplossing tegemoet.”

Coinmerce heeft zelf ook laten weten waarom ze niet op een schikking in zijn gegaan:

“In Nederland geldende wetgeving voorziet niet in een dergelijke ‘clawback‘-procedure, omdat dit in strijd zou zijn met het fixatiebeginsel. Amerikaans faillissementsrecht is niet van toepassing in Nederland. Een eventuele uitspraak van een Amerikaanse rechtbank is dan ook niet direct uitvoerbaar. Coinmerce veronderstelt dat de vordering van Celsius, gelet op de relevante feiten, geen stand zal houden in Nederland.”

Advertentie

Celsius geeft geen commentaar

Een woordvoerder van de Amerikaanse curatoren van Celsius laat weten dat de claimzaak tegen Coinmerce nog loopt, en ze daarom geen inhoudelijk commentaar kunnen geven. De zaak tegen Coinmerce is één van de duizenden zaken die deze zomer aangespannen zijn tegen partijen die meer dan tienduizend dollar van Celsius terug wisten te halen.

Met meer dan 1.500 ex-klanten zijn schikkingen getroffen, voor een totaal van ongeveer honderd miljoen dollar. De kans dat Coinmerce een schikking treft waarbij ze zelf geld moeten betalen aan Celsius achten wij erg klein. Voor updates kun je ons nieuws in de gaten houden

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Bitcoin op scherp: Mt. Gox verplaatst weer berg BTC, verkoopdruk stijgt
Mt. Gox-baas onthult nieuwe cryptobeurs na 10 jaar stilte
Hackersgroep komt op dreef en steelt $240 miljoen aan crypto
Crypto-platforms bevriezen miljoenen aan crypto van Noord-Koreaanse hackers
Advertentie