Roan Egberts Roan Egberts
3 min. leestijd

Cryptobeurs Coinbase krijgt miljoenenboete wegens ‘risicovolle’ klanten

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Cryptobeurs Coinbase krijgt miljoenenboete wegens 'risicovolle' klanten

Foto: T. Schneider/Shutterstock

De Britse tak van Coinbase, CB payements Ltd, heeft van de Britse toezichthouder een boete van $4,5 miljoen opgelegd gekregen. Dit zou allemaal te maken hebben met het binnenhalen van risicovolle klanten. Maar wat houdt dit precies in?

Cryptodrama: Celsius eist miljoenen terug van Nederlandse Coinmerce
Cryptodrama: Celsius eist miljoenen terug van Nederlandse Coinmerce

Coinbase haalde klanten met ‘hoog risico’ binnen

In 2020 sloot CB Payments Limited (CBPL) een vrijwillige overeenkomst met de Britse Financial Conduct Authority (FCA). De waakhond weerhoudt bedrijven ervan om klanten te accepteren die door hen als ‘hoog risico’ worden beschouwd.

Ondanks de overeenkomst zou de Britse tak van Coinbase 13.416 klanten aan boord hebben gehaald die de FCA als hoog risico beschouwde. De klanten kregen toegang tot de diensten van Coinbase en konden zo handelen in cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC) of ethereum (ETH). Dit was allemaal verboden door de overeenkomst tussen de CPBL en FCA.

Advertisement

$4,5 miljoen boete voor cryptobeurs

Nu heeft de Britse toezichthouder besloten om de Britse tak van Coinbase een torenhoge boete te geven van $4,5 miljoen. De reden hiervoor is duidelijk: het herhaaldelijk overtreden van de overeenkomst.

Therese Chambers, directeur van handhaving en markttoezicht bij de FCA, geeft aan dat de daden van Coinbase grote risico’s met zich meebrengt. Denk hierbij aan de potentiële risico’s op witwassen met cryptocurrencies. Chambers zei in een verklaring op 25 juli:

CBPL’s controles vertoonden significante zwakheden en de FCA stelde dat daarom de vereisten noodzakelijk waren. CBPL heeft deze vereisten echter herhaaldelijk geschonden, wat het risico verhoogde dat criminelen CBPL konden gebruiken om de opbrengsten van misdaden wit te wassen. Wij tolereren dergelijke laksheid niet, omdat dit de integriteit van onze markten in gevaar brengt.

Cryptohacks zorgden voor recordverlies van $313 miljoen in augustus
Cryptohacks zorgden voor recordverlies van $313 miljoen in augustus

Gevolgen besluit van de boete

Dit zou kunnen betekenen dat de Britse toezichthouder andere cryptobeurzen in het land strenger gaat controleren. Bovendien is het voor cryptobedrijven zorgwekkend dat de boete van Coinbase gegrond is op de Electronic Money Regulations wet, stammend uit 2011. 

Het is namelijk de eerste keer dat de FCA handhavingsmaatregelen neemt op basis van deze wet. Het zou het begin kunnen zijn van een strenger beleid en het uitdelen van (veel) meer boetes. 

Coinbase reageert op de miljoenenboete

Coinbase heeft laten weten dat er maar 0,34 procent van de klanten met een ‘hoog risico’ binnengehaald werden door CBPL. Dit was volgens Coinbase onbedoeld, zo laten ze weten in een verklaring op hun eigen website.

Verder liet de verklaring van Coinbase weten dat het onderzoek zich niet op transacties met cryptovaluta richt. Het zou gaan om de elektronische geldtransacties van het bedrijf. Desondanks heeft de Britse toezichthouder al aangegeven dat de Britse tak van Coinbase in aanmerking komt voor een korting. Dit zou 30 procent zijn op het totale bedrag van de boete, omdat het bedrijf had ingestemd om het probleem op te lossen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen
Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Advertentie