Foto: Shutterstock/ FellowNeko
Ben Zhou, CEO van cryptobeurs Bybit, heeft de recentelijke geruchten over een hack en insolventie van zijn bedrijf weerlegd.
In een post op X (voorheen Twitter) benadrukt Zhou dat er geen bewijs voor de geruchten is en waarschuwt hij om op te blijven letten. Als onderbouwing van zijn statement deelde hij zogeheten ‘Proof of Reserves’ (PoR) van Bybit.
Bug leidt tot valse geruchten over cryptowallets
De geruchten over de vermeende insolventie van Bybit, een crypto-exchange gevestigd in Dubai, begonnen rond 22 mei op te duiken. Deze geruchten werden al gauw versterkt door het verspreiden van memes en andere berichten op sociale media. Veel gebruikers maakten grappen over het terugtrekken van hun investeringen, terwijl andere gebruikers de situatie serieuzer benaderden.
Een van de berichten op sociale media was van een cryptofanaat die suggereerde dat de geruchten de wereld in geholpen werden dankzij een storing. Een bug in de PoR-grafiek van Arkham Intelligence, een bedrijf dat onder andere blockchains analyseert, zou ervoor hebben gezorgd dat de grafiek aangaf dat de wallets van Bybit werden leeggehaald. Dit leidde tot de speculaties over een hack of insolventie. Een onafhankelijke beoordeling toont echter aan dat de drastische veranderingen in de wallets niet hebben plaatsgevonden.
Cryptobeurs komt met officiële reactie
Een dag na de eerste geruchten, 23 mei, reageerde Bybit op de ontwikkelingen omtrent hun platform. Zhou verklaarde op X dat deze geruchten ongegrond zijn en stuurde een link van de PoR van Bybit.
“Geen van de geruchten die ik tot nu toe heb gezien bevatten enige feiten die de berichten ondersteunen,” aldus Zhou.
De PoR toonde aan dat Bybit meer dan 100% van de gebruikersdeposito’s in bezit heeft. Dit betekent dat alle activa die gebruikers op het platform hebben staan beschikbaar zijn voor opnames.
In maart opende Bybit een platform specifiek voor Nederlanders dat beter aansluit op de regelgeving zoals we die in Nederland hebben.
In Frankrijk gaat het minder goed met Bybit, aangezien het van de Franse autoriteit voor financiële markten (AMF) op 16 mei een tweede officiële waarschuwing kreeg. De cryptobeurs zou niet officieel geregistreerd staan als digitale activadienstverlener.