Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Crypto-zorgen dwingen BlackRock tot aanscherping Bitcoin ETF-regels

Nieuwe regels moeten vertrouwen in Bitcoin ETF’s herstellen

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
BlackRock investeert in zijn eigen bitcoin ETF

Foto: Tada Images/Shutterstock

BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft recent een belangrijke wijziging aangebracht in zijn aanvraag voor een Bitcoin exchange-traded fund (ETF).  De aanpassing komt na groeiende bezorgdheid vanuit de cryptogemeenschap over de hoe Coinbase BTC koopt.

Onderzoek toont aan: 65% ziet crypto als alternatief voor traditioneel geld
Onderzoek toont aan: 65% ziet crypto als alternatief voor traditioneel geld

Wijzigingen BTC ETFs

De wijziging van Blackrock is ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het vereist dat Coinbase, de bewaarder van de ETF, bitcoin (BTC) binnen 12 uur na een opnameverzoek moet vrijgeven.

De aanpassing van BlackRock lijkt een directe reactie te zijn op toenemende vragen van investeerders. Beleggers vroegen zich af of Coinbase daadwerkelijk echte BTC koopt voor de ETF’s die het beheert.

Zorgen over Coinbase

Er gingen geruchten dat Coinbase mogelijk “papieren BTC” in plaats van echte bitcoin kocht voor de Bitcoin ETF-uitgevers. Dit zou kunnen leiden tot lagere bitcoin koers. Deze speculaties bereikten een hoogtepunt in augustus, toen Coinbase de ontwikkeling van een nieuwe Wrapped Bitcoin (wBTC), genaamd Coinbase BTC (cbBTC), aankondigde.

Hoewel deze geruchten nog niet zijn bevestigd, heeft het gebrek aan transparantie over de Bitcoin ETF-adressen bijgedragen aan een groeiende angst onder investeerders.

Brian Armstrong, CEO van Coinbase, reageerde op deze zorgen met de mededeling dat alle ETF-transacties uiteindelijk on-chain worden afgehandeld. Hij benadrukte dat Deloitte jaarlijks audits uitvoert bij Coinbase en dat het platform volledig compliant is met regelgeving. Armstrong gaf verder aan dat het niet aan Coinbase is om de adressen van institutionele klanten openbaar te maken, uit privacy- en veiligheidsredenen.

Advertentie

Strengere eisen BlackRock

Om het vertrouwen in de markt te herstellen, heeft BlackRock nu strengere eisen opgenomen. De wijziging houdt in dat zodra er een opnameverzoek is gedaan, Coinbase de digitale activa binnen 12 uur moet vrijgeven aan een blockchainadres van de cliënt.

Dit moet ervoor zorgen dat beleggers erop kunnen vertrouwen dat de onderliggende bitcoin snel beschikbaar is. Dit zou mogelijke twijfels over het beheer van de fondsen nemen.

Coinbase is momenteel bewaarder voor 10 van de 11 spot Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten, evenals voor acht van de negen recent goedgekeurde ether (ETH) ETF’s. Ondanks deze grote instroom blijft de prijs van bitcoin de afgelopen drie maanden grotendeels stabiel, wat extra vragen oproept over de impact van de ETF’s op de cryptomarkt.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Satoshi's reden voor Bitcoin limiet van 21 miljoen onthuld in e-mail
Beweging door Satoshi? Bitcoin wallet ontwaakt na 15 jaar
Bitcoin-Kurs schießt in die Höhe – Fed senkt Zinsen überraschend um 0,5 %
Bitcoin koers schiet omhoog – Fed verlaagt rente verrassend met 0,5%
Advertentie