Foto: Shutterstock/Diego Thomazini
Afgelopen weekend ontstond er een hoop spanning rondom MetaMask, een populaire self-custodial wallet. Nieuwe servicevoorwaarden van de wallet wekte de suggestie dat Consensys, het bedrijf achter MetaMask, belasting zou gaan innen op crypto transacties. Inmiddels heeft Consensys dit ontkend en verduidelijking gegeven.
Consensys geeft duidelijkheid
In sectie 4.3 van de nieuwe terms of service staat het volgende: “Wij behouden ons het recht om indien nodig belastingen in te houden.” Het nieuws ging snel rond in de crypto gemeenschap en grote zorgen en kritiek werden gelijk geuit. Op zondag was Consensys er via Twitter snel bij en zegt dat de zorgen onterecht zijn:
“We zijn op de hoogte over de circulerende tweets met onjuiste informatie over Consensys’ terms of service. Laten we een ding duidelijk maken: MetaMask int GEEN belasting op crypto transacties en we hebben geen veranderingen gemaakt om dit wel te doen. Deze claim is onjuist.”
Verder maakt Consensys duidelijk dat het statement in de terms of service enkel betrekking heeft op specifieke producten en diensten. Het lijkt dus een klassiek gevalletje te zijn van misinterpretatie. Met de duidelijke woorden van Consensys lijkt de storm over te waaien en de rust terug te keren.
The tax section in our terms of service falls under the “fees and payment” section, and it exclusively pertains to products and paid plans offered by ConsenSys. For example, Infura has credit card developer subscriptions which include sales tax.
— Consensys (@Consensys) May 21, 2023
Ledger ook in de problemen
Afgelopen week deed zich een vergelijkbare situatie voor rondom hardware wallet fabrikant Ledger. Een klantendienst medewerker van de fabrikant veroorzaakte een zeer groot probleem voor Ledger. In een tweet claimde hij namelijk dat Ledger met bepaalde firmware toegang zou hebben tot de private keys van klanten.
“Technisch gezien is het altijd al mogelijk geweest om firmware te schrijven die ‘key extraction’ faciliteert. Of je het nou wist of niet, je hebt altijd Ledger vertrouwd dat ze zulke firmware niet zouden gebruiken.”
Aldus de zorgwekkende tweet. De tweet werd snel verwijderd en de CTO van Ledger, Charles Guillemet, probeerde de rust terug te keren. In een zeer lang en ingewikkelde reeks twitterberichten probeerde hij uit te leggen dat het allemaal niet zo simpel was als de originele tweet deed vermoeden. Volgens critici was de tweet echter onnodig complex en leek het de schade dus niet te repareren.