Foto: JarTee/Shutterstock
In de nasleep van de recente Bybit-hack, waarbij ongeveer $1,4 miljard aan ether (ETH) werd gestolen, heeft Arthur Hayes – medeoprichter van BitMEX en prominente ETH-investeerder – voorgesteld om het Ethereum-netwerk terug te draaien om de schade ongedaan te maken.
De Bybit-hack
Gisteren werd bekend dat Bybit, een van ’s werelds grootste cryptocurrency-exchanges, was gehackt. Meer dan $1,4 miljard aan crypto werd gestolen door de beruchte Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus. De aanvallers wisten toegang te krijgen tot een ether-cold wallet van Bybit en verplaatsten de tokens naar meerdere onbekende adressen. Ben Zhou, mede-oprichter en CEO van Bybit, verzekerde op X aan klanten dat het platform solvabel blijft en dat alle activa 1-op-1 worden gedekt, ondanks het megaverlies.
ETH rollback: een controversiële oplossing
Om de hack teniet te doen kan er een rollback of beter gezegd een hard fork gedaan worden. In 2016 werd het netwerk ook al eens teruggedraaid naar aanleiding van een gigantische hack. De Ethereum-gemeenschap besloot toen tot een hard fork om gestolen fondsen terug te halen. Deze beslissing leidde tot de splitsing tussen ETH en Ethereum Classic (ETC). Op basis van deze hard fork kwam het voorstel van Hayes om het Ethereum-netwerk terug te draaien. Vitalik Buterin heeft nog niet publiekelijk gereageerd op het voorstel.
Hoewel Hayes positief tegenover een rollback staat, worden er ook meerdere tegenargumenten genoemd. Gautham Santhosh, co-founder of Polynomial.fi, op Coindesk:
“Ik zou willen dat we een rollback konden doen voor de Bybit-hack, ik ben niet tegen het idee. Maar de DAO-hack betrof 15% van ETH met een duidelijke herstel plan. Tegenwoordig zou een rollback bridges, stablecoins, L2’s, RWAs en nog veel meer breken. Het ETH-ecosysteem bevat nu simpelweg te veel verbindingen voor een eenvoudige oplossing zoals in 2016.”
Daarnaast kan een rollback het vertrouwen in de onveranderlijkheid en decentralisatie van blockchaintechnologie ondermijnen. Sina, medeoprichter van 21st Capital, schrijft op X:
“Ze kunnen de blockchain terugdraaien en daarmee de laatste resten van de decentralisatie claim vernietigen, of ze laten Noord-Koreaanse kwaadwillenden $1,4 miljard aan ETH behouden, wat een eeuwige interne strijd zal ontketenen.”
De hack brengt heel wat teweeg op de markt. Er zijn gevolgen aan de negatieve kant, want de hacks blijven een probleem in de crypto wereld (2,2 miljard aan verliezen in 2024) en de veiligheid van de centrale exchanges is weer onderwerp van gesprek.
Aan de andere kant zijn er ook positieve geluiden, over hoe Bybit communiceerde na de hack en het feit dat vooralsnog blijkt dat er weinig tot geen impact is op klanten van Bybit. De gevolgen voor de prijs van Ethereum lijken minimaal. Na de hack daalde de prijs met 3% en zit nog steeds in de range van $2.600 tot $2.800.
Het Crypto Congres komt er aan, 17 april in de Rai Amsterdam – met een bomvol programma. Bekijk het programma & early bird tickets