Nick de Jong Nick de Jong
2 min. leestijd

Crypto-platforms bevriezen miljoenen aan crypto van Noord-Koreaanse hackers

Stablecoin-uitgevers reageren snel en bevriezen miljoenen

Tether-USDT
s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Hackersgroep komt op dreef en steelt $240 miljoen aan crypto

Foto: Gwoeii/Shutterstock

De Lazarus Group is een groep Noord-Koreaanse hackers, die ook door dit land wordt gesteund. De groep heeft in de afgelopen jaren honderden miljoenen dollars buit gemaakt met verschillende hacks. Recentelijk is een bekende crypto onderzoeker erachter gekomen waar de groep in ieder geval een deel van hun cryptocurrencies bewaart.

Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Binance voor altijd zonder 'CZ': Levenslang verbod komt aan het licht

5 miljoen dollar aan stablecoins bevroren

In een eerder onderzoek ontdekte de bekende crypto onderzoeker ZachXBT, samen met medewerkers van verschillende crypto bedrijven en handelsplatformen, al dat de hackersgroep meer dan 200 miljoen dollar had witgewassen over een periode van drie jaar. Hiervoor gebruikte zij verschillende methodes en platformen. Het geld was door de hackers gestolen in 25 losstaande hacks op allerlei verschillende blockchains. Op een sluwe wijze lukte het de groep om het geld uiteindelijk wit te wassen naar fiat geld.

ZackXBT besloot na deze bevindingen niet stil te blijven zitten en vervolgde zijn onderzoek. Uiteindelijk vond hij twee verschillende wallets, waar de groep hackers zo’n 5 miljoen dollar aan stablecoins had opgeslagen. Nadat hij zijn bevindingen deelde met de bedrijven achter de stablecoins, werd er vervolgens door hen actie ondernomen. Zo zorgden Tether (USDT), Circle (USDC), Techteryx (TUSD) en Paxos (BUSD) ervoor dat hun stablecoins werden bevroren. Op dit moment is nog niet alles in de wallets bevroren. Er staat namelijk ook nog zo’n 720.000 dollar aan Dai (DAI) en 313.000 aan ethereum (ETH) in de twee locaties.

Advertentie

Wallets Lazarus Group op zwarte lijst

De onderzoeker kon vervolgens op zijn X-account vol trots melden dat alle vier de stablecoin bedrijven de twee wallets op een zwarte lijst hebben gezet. Hierdoor kunnen deze niet meer gebruikt worden in combinatie met deze munten. Ook meldt ZachXBT dat er nog een 1,65 miljoen dollar aan cryptocurrencies is bevroren op verschillende crypto exchanges. Het totaal van bevroren kapitaal komt hiermee op 6,98 miljoen dollar.

Ondanks de goede prestatie had de onderzoeker toch nog wel een puntje van kritiek. Zo zou Circle er veel langer over hebben gedaan over het bevriezen van hun stablecoins, dan de andere betrokken bedrijven. De stablecoin provider deed er namelijk 4,5 maand langer over dan de andere. Hoewel Circle volgens ZachXBT meer dan 1000 werknemers heeft, kwam er maar geen reactie van een bestrijdingsteam, dat normaal zou moeten optreden bij dit soort situaties.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Crypto-miljardair vecht 25 jaar cel aan: FTX-drama krijgt vervolg
Crypto-miljardair vecht 25 jaar cel aan: FTX-drama krijgt vervolg
Advertentie