Max Duiker Max Duiker
3 min. leestijd

Crypto-miljardair vecht 25 jaar cel aan: FTX-drama krijgt vervolg

Sam Bankman-Fried’s advocaten claimen oneerlijk proces in fraudezaak

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto-miljardair vecht 25 jaar cel aan: FTX-drama krijgt vervolg

Foto: lev radin/Shutterstock

Na het faillissement van FTX in 2022, een van ’s werelds grootste cryptobeurzen, wachtte de voormalige CEO een hard oordeel. Sam Bankman-Fried (SBF), een 32-jarige Amerikaanse ondernemer, werd door een jury schuldig bevonden aan zeven misdrijven. De straf: 25 jaar gevangenis

Opgericht in 2019, bood FTX handel in diverse cryptovaluta zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Het platform was ook zeer populair voor futures-contracten en andere hefboomproducten, waarmee het in korte tijd miljoenen gebruikers en investeerders aantrok.

In 2022 stortte FTX in. Het bleek dat het bedrijf al langer kampte met financiële problemen en sjoemelde met klantenfondsen. Dit veroorzaakte een groot schandaal in de cryptowereld en zaaide wantrouwen onder investeerders. De ondergang van FTX was een belangrijke factor in de grote cryptocrash van 2022 en markeerde een van de grootste faillissementen in de geschiedenis van de cryptosector. Als gevolg hiervan werd Sam Bankman-Fried aangeklaagd en schuldig bevonden aan fraude.

Crypto-oplichters actiever dan ooit: FBI slaat alarm
Crypto-oplichters actiever dan ooit: FBI slaat alarm

FTX’s Sam Bankman-Fried gaat in hoger beroep

De advocaten van de voormalige CEO hebben nu een langverwacht beroep aangetekend tegen de veroordeling. Op 13 september dienden zijn vertegenwoordigers een 102 pagina’s tellend betoog in bij het Amerikaanse Hof van Beroep.

Hierin beweren de advocaten dat SBF nooit als onschuldig werd verondersteld, maar direct als schuldig werd behandeld. Het juridische team van Bankman-Fried had dit hoger beroep al in april aangekondigd, enkele weken nadat hij tot 25 jaar gevangenisstraf was veroordeeld. Nu hebben zij officieel beroep aangetekend.

Advertentie

‘Cryptokoning’ zou geen eerlijk proces hebben gehad

In het beroep stellen de advocaten dat de jury slechts een onvolledig en eenzijdig beeld van de zaak had gezien. Ze advocaten beweren dat de aanklagers een onjuist verhaal presenteerden, waarin werd gesuggereerd dat het geld van FTX-klanten permanent verloren was gegaan en dat Bankman-Fried dit geld opzettelijk had verloren. Daarnaast betogen de advocaten dat de raadsman van de FTX-schuldenaars te nauw samenwerkte met de Amerikaanse overheid, waardoor diens onafhankelijkheid in twijfel werd getrokken.

Het beroep stelt dat er vanaf het begin een vertekend beeld is geschetst door de aanklagers. Volgens de advocaten werd Bankman-Fried ten onrechte afgeschilderd als iemand die miljarden dollars had gestolen en FTX opzettelijk failliet had laten gaan. Ze beweren dat FTX in werkelijkheid nog helemaal niet failliet was en nog miljarden aan activa had om klanten terug te betalen. Dit volledige beeld zou de jury tijdens het proces niet hebben gezien.

Naast SBF riskeren vier anderen ook een gevangenisstraf. Voormalig FTX medeCEO Ryan Salame bekende schuld in 2023 en kreeg 90 maanden cel, hoewel de rechter overweegt of hij een nieuw proces kan krijgen. Ook Caroline Ellison, Nishad Singh en Gary Wang hebben allen schuld bekend en werken mee met de autoriteiten. Ellison wordt op 24 september veroordeeld, terwijl Singh en Wang in oktober en november op verhoor moeten komen

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Hackersgroep komt op dreef en steelt $240 miljoen aan crypto
Crypto-platforms bevriezen miljoenen aan crypto van Noord-Koreaanse hackers
Advertentie