Een onderzoek toont dat cryptoliquidaties hoger liggen dan gedacht.
Foto: AdolescentChat/Shutterstock
Volgens een recent onderzoek, uitgevoerd door K33 Research, kloppen de liquidatiecijfers die grote cryptobeurzen rapporteren niet. Deze schijnen veel hoger uit te vallen.
Niet kloppende liquidatiecijfers van cryptobeurzen
Op 29 augustus deelde Vetle Lunde, senior analist van K33 Research, het volgende bericht op X (Twitter):
Did you know?
Liquidation data from exchanges are bogus and a vast underrepresentation of actual liquidation volumes in the market.
To provide a “fair trading environment” (Bybit, Sep 2021) and to “optimize user data stream” (Binance, Apr 2021), Binance and Bybit changed their… pic.twitter.com/QeGsSVdT0a
— Vetle Lunde (@VetleLunde) August 29, 2024
Dit bericht omvat een onderzoek waaruit blijkt dat de liquidatiecijfers veel hoger zijn dan verwacht. Zo laat het onderzoek weten dat grote cryptobeurzen, waaronder Binance, ByBit en OKX hun rapportage van liquidatiegegevens sinds 2021 aanzienlijk hadden gewijzigd. Deze wijzigingen zorgden ervoor dat de beurzen één liquidatie per seconde registreerden in plaats van alle liquidaties te rapporteren:
“Liquidatiegegevens van beurzen zijn nep en een enorme ondervertegenwoordiging van de daadwerkelijke liquidatievolumes op de markt.”
Later voegde hij hieraan toe:
“Liquidatiegegevens zijn de afgelopen drie jaar enorm ondergerapporteerd.”
Als dit het geval is, betekent het dat cryptohandelaren een wazig beeld van de markt hebben ontvangen.
Het nut van liquidatiegegevens
Doorgaans worden liquidatiegegevens gebruikt als een ‘schone manier om risicobereidheid te meten’ en om de hefboomratio’s op beurzen beter te begrijpen. Uit het onderzoek blijkt dat open interest, een maatstaf voor de waarde van cryptoderivaten die nog niet verlopen, niet altijd correleert met liquidatiegegevens.
Verder kunnen liquidatiegegevens ook worden gebruikt om de impact van spontane volatiliteit beter te begrijpen. De onderzoeker speculeerde dat beurzen gegevens zouden kunnen beperken uit PR overwegingen of om een informatievoordeel te kunnen behouden:
“Sommige beurzen hebben zelfs belangen in beleggingsondernemingen die kunnen handelen op basis van de informatie die de rest van de markt niet heeft.”
Hij zei dat het monitoren van veranderingen in de open interest kan helpen bij het meten van de hefboomwerking, omdat het eerdere gebeurtenissen kan vergelijken met de huidige, ‘maar er geen rekening mee houdt dat handelaren nieuwe posities openen te midden van het bloedbad’.
Ook zei de onderzoeker: “Voorlopig zijn liquidatiegegevens meestal foutief entertainment en niet uitvoerbaar.”
Wat betekent dit als investeerder?
Het is als investeerder belangrijk om te overwegen op welke gegevens je je strategie baseert. Voor handelaren die hun strategie gebaseerd hebben op liquidatiegegevens, kan het verstandig zijn om de strategie aan te passen. Voor nieuwe beleggers kan het verstandig zijn om onafhankelijke gegevens te zoeken om dergelijke problemen te voorkomen.
Daarbij is het altijd handig om het cryptonieuws in de gaten te houden, aangezien dit altijd kan helpen met het maken van een koersverwachting.
🎙️ Bitcoin stijgt: wanneer gaan XRP, Ethereum en Solana nou eens iets doen? De perfecte altcoin-storm kan onderweg zijn. Luister nu de podcast