Foto: Primakov / Shutterstock.com
Binance, ’s werelds grootste crypto exchange, heeft sinds gisteren een nieuwe aanklacht aan haar broek hangen. Terwijl de beurs momenteel verwikkeld zit in een juridische strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een californiër een zogenoemde class action-rechtszaak aangespannen tegen Binance en haar CEO Changpeng Zhao (CZ) vanwege het vermeende schaden van het omgevallen FTX.
Crypto markt monopolisatie
Op 2 oktober werd er bij de District Court van Noord-Californië een class action-rechtszaak aangespannen. Hierin werden verschillende schendingen van zowel de federale als de Californische wetgeving inzake oneerlijke concurrentie aangevoerd vanwege vermeende pogingen om FTX buitenspel te zetten om zo de crypto markt te monopoliseren. Nir Lahav, een inwoner van Californië, heeft de rechtszaak aangespannen.
Bij een class action-rechtszaak wordt er één rechtszaak gevoerd namens een groep mensen met vergelijkbare claims. Gezamenlijk treedt deze groep op als eisers in de rechtszaak. Lahav vertegenwoordigt in dit geval de belangen van alle leden van de groep en fungeert als belangrijkste eiser in de zaak.
Specifiiek verwijst Lahav naar verschillende tweets die door CZ naar buiten zijn gebracht vlak voor FTX Group officieel ten onder ging.
Wellicht kun je de roerige situatie van november vorig jaar nog wel voor de geest halen. Het begon allemaal met een artikel van crypto-nieuwswebsite CoinDesk die naar buiten bracht dat het imperium van SBF financieel in de problemen zat.
Kort daarna maakte CZ bekend dat Binance haar FTT-tokens, ofwel de crypto-tokens van FTX, ging verkopen. In de aanklacht wordt deze bewering als ‘’vals en misleidend’’ beschouwd aangezien de eisers stellen dat Binance haar FTT-bezit al had verkocht en het bericht ‘’bedoeld was om de prijs van FTT te laten dalen’’.
In de aanklacht kwam ook de tweet van CZ aan bod waarin hij bekendmaakte dat Binance de stekker uit de overnamedeal van FTX trok. Binnen 24 uur nadat Binance een intentieverklaring had ondertekend om de situatie te redden besloot het destijds toch af te zien van de overname. Volgens de eisers was de onderliggende gedachte kwaadaardig:
´´Zhao heeft deze informatie [over de intrekking van het overnamebod] publiekelijk verspreid op Twitter en andere social mediaplatforms om FTX-entiteiten pijn te doen, wat uiteindelijk leidde tot een overhaaste en ongekende ineenstorting van FTX-entiteiten.’’
Er wordt een geldelijke schadevergoeding geëist, evenals gerechtskosten en teruggave van onrechtmatig verkregen winsten op basis van zeven aanklachten.
FTX schandaal zorgt voor prijzenregen
De journalisten achter het eerdergenoemde CoinDesk-artikel, waardoor het FTX-drama in de sector werd afgetrapt, hebben vorige week de prestigieuze Gerald Loeb Award in ontvangst mogen nemen. Daarnaast zijn andere CoinDesk-auteurs ook beloond voor het publiceren van verdere ontwikkelingen.