Dylan Laat Dylan Laat
3 min. leestijd

Crypto investeerder verliest $55,4 miljoen door slimme diefstal

Maar liefst $55,4 miljoen van de DAI-stablecoin werd gestolen.

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto investeerder verliest $55,4 miljoen door slimme diefstal

Foto: wisely/Shutterstock

Een crypto-investeerder is slachtoffer geworden van een grootschalige phishingaanval, waarbij een verlies van maar liefst $55,4 miljoen aan Dai stablecoins werd geleden. De on-chain onderzoeker ZachXBT ontdekte als eerste de omvang van deze aanval op dinsdag.

Phishingaanval leidt tot verlies van miljoenen aan crypto

De aanvaller wist toegang te krijgen tot het Extern Beheerd Account (EOA) van de investeerder, een account dat werd gebruikt om een Maker-vault te beheren. Maker-vaults zijn door onderpand gedekte schuldposities waarmee gebruikers de Dai stablecoin kunnen lenen door onderpand te storten.

De aanvaller gebruikte vervolgens een DSProxy, een contract dat handelingen op de blockchain mogelijk maakt, om de controle over de vault over te nemen. Met deze controle in handen kon de aanvaller 55.473.618 Dai stablecoins minten en deze naar zijn eigen walletadres sturen.

Inferno Drainer: de phishingtool achter de aanval

Beveiligingsonderzoekers van CertiK wijzen op het gebruik van Inferno Drainer, een phishingtool die bekendstaat om het lokken van slachtoffers via frauduleuze websites en e-mails. Deze tool doet zich voor als legitieme crypto-exchanges of DeFi-protocollen.

In feite verzamelt het vertrouwelijke informatie van gebruikers, zoals hun privésleutels of inloggegevens. In dit geval werd het slachtoffer ertoe gebracht een transactie te ondertekenen die onbedoeld het eigendom van de Maker-vault aan de aanvaller overdroeg.

Uit on-chain gegevens blijkt dat het eigendom van de DSProxy tijdens de aanval werd overgedragen aan een adres dat op Etherscan is gelabeld als Fake_Phishing187019. Dit adres droeg het eigendom vervolgens over aan een ander adres, 0x5D4b2, dat nu de controle heeft over de gestolen Dai stablecoins.

DeFi-Protocollen blijven kwetsbaar

Dit is helaas niet voor het eerst dat crypto-investeerders slachtoffer worden van phishing. Deze aanval onderstreept wederom de risico’s die gepaard gaan met DeFi-protocollen. Hoewel deze protocollen gebruikers de mogelijkheid bieden om financiële transacties zonder tussenpersonen uit te voeren, blijven ze een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen.

De afgelopen maanden hebben we een toename gezien in het aantal aanvallen op DeFi-platforms, waaronder de recente hack van het DEX-aggregatie- en brugprotocol LI.FI, waarbij $10 miljoen verloren ging. Volgens een rapport van Immunefi, dat in juli werd gepubliceerd, heeft de crypto-industrie in 2023 al meer dan $1,19 miljard verloren door hacks en oplichting. 

Laatste dag: OKX geeft Nederlanders €50 in bitcoin gratis

Klaar om stappen in crypto te zetten? Of het nou Bitcoin, Ethereum of PEPE is, als lezer van Crypto Insiders ontvang jij een welkomstbonus tot 50 euro gratis in bitcoin op OKX.

Meld je voor 29 augustus aan voor een gratis OKX-account en ontvang jouw gratis bitcoin bonus.

  1. Meld je vandaag aan bij OKX
  2. Doe een storting met iDEAL
  3. Ontvang je gratis bitcoin bonus

Bekijken & aanmelden

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Dylan Laat

Dylan Laat is sinds augustus 2020 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in informatietechnologie en financiën, en sinds 2019 actief in de cryptowereld, specialiseert hij zich in decentralisatie en crypto nieuws. Dylan begon samen met zijn vader met investeren in cryptocurrency en brengt nu zijn expertise en passie over naar een breder publiek.

Net binnen
Trending
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen – waarschuwing voor senioren
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

‘Apple CEO’ belooft je Bitcoin te verdubbelen tijdens iPhone 16 onthulling
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Crypto Rewind: Bitcoin crash, Cardano upgrade, Ripple nieuws en meer
Crypto Rewind: Bitcoin crash, Cardano upgrade, Ripple nieuws en meer
Advertentie