Foto: JARIRIYAWAT/Shutterstock
Na de enorme crypto hack bij Multichain en Fantom eerder deze week leek de chaos compleet. Echter zijn de oplichters van mening dat de getroffen slachtoffers nog niet genoeg schade hebben opgelopen. De meedogenloze hackers hebben een geloofwaardige phishing scam opgezet waarbij ze zich voordoen als de Fantom Foundation die financiële hulp biedt. Als een nietsvermoedende investeerder op de link klikt, zijn de rapen gaar.
Phishing scam duikt op na crypto hack
Op 6 juni stonden het Fantom netwerk en het cross-chain bridge protocol Multichain op hun kop. In een grootschalige hack werd in totaal $126 miljoen aan crypto gestolen. Door een kwetsbaarheid in de Multichain bridges (schakelingen tussen blockchains) werden er grote hoeveelheden aan wrapped ethereum (WETH), wrapped bitcoin (WBTC), Tether (USDT) en USD Coin (USDC) gestolen.
Het Multichain team riep snel op alle activiteiten gebaseerd op het Multichain protocol stop te zetten. Ook Fantom leek snel actie te ondernemen met financiële hulp in de vorm van Fantom (FTM) airdrops. Echter, schijn bedriegt. Het account werd namelijk niet beheerd door het bedrijf, maar door een groep hackers.
De hackers hadden een account aangemaakt dat sprekend leek op dat van de Fantom Foundation. Onder iedere post die werd geassocieerd met de hack werd een bericht door het account geplaatst. Het bericht bevatte een link die zou leiden naar een FTM airdrop, maar bij het invullen werden je gegevens gestolen. De daadwerkelijke Fantom Foundation is nog geen financiële compensatie begonnen, dus iedereen die zich voor een compensatie heeft ingeschreven, wordt aanbevolen om direct extra beveiligingsmaatregelen te nemen.
Groot aantal volgers crypto influencers nep
Twitter lijkt de laatste tijd weer een broedplaats voor crypto scams te zijn. Op grote schaal worden er met sluwe manieren phishing links verspreid. De Twitteraccounts van prominente figuren worden gehackt om crypto scams te promoten. Zo werden recent onder andere de accounts van Steve Aioki, Peter Schiff en oprichter van de Pudgy Penguins NFT collectie gehackt.
Daarnaast kampt Twitter met een groot aantal nepaccounts. Volgens data van dappGamble is 10% van de volgers van grote crypto Twitteraccounts nep. CEO Elon Musk heeft geprobeerd het probleem te bestrijden met Twitter Blue, maar dat leek niet te helpen.
Het effect bereikt zelfs het tegenovergestelde. Doordat je met Twitter Blue een vinkje kan kopen kan men met weinig geld een account legitiem laten lijken. Dat was ook hier het geval. Doordat het Fantom Foundation nepaccount een vinkje had, wekte het des te meer de indruk dat het account legitiem was. Hoeveel mensen voor de scam zijn gevallen, wordt nog onderzocht.