Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Crypto fondsen groeiden in 2023 veel harder dan in 2022

Bitcoin-BTC
s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grayscale zet grote stap en vraagt officieel bitcoin ETF aan

Foto: Rcc_Btn/Shutterstock

Elke week zet crypto-beursfondsaanbieder CoinShares uiteen hoeveel geld er naar en uit de verschillende crypto-beursfondsen vloeit. Maar het rapport van afgelopen week is anders. Niet alleen heeft het bedrijf de data van vorige week meegenomen, maar ook die van heel 2023. De fondsen zijn een stuk harder gegroeid dan in 2022.

Baas van groot cryptobedrijf neergestoken tijdens hoorzitting
Baas van groot cryptobedrijf neergestoken tijdens hoorzitting

Crypto beursfondsen

Volgens het onderzoeksrapport heeft de markt de laatste week van het jaar afgesloten met de op vijf na grootste groei van het jaar. Afgaande op de grafiek zal het bedrag ergens rond de 250 miljoen dollar liggen. Hoe hoog dit bedrag precies ligt weten we echter niet; daar gaat CoinShares niet dieper op in. In ieder geval betreft het één van de grootste bedragen van het jaar. Ook was het bedrag ongeveer twee keer zo hoog dan de week ervoor.

De beursfondsprovider vond het interessanter om uitgebreid uiteen te zetten hoe 2023 zich verhield tot voorgaande jaren. In totaal zijn de onderzochte beursfondsen dit jaar met 2.225 miljoen dollar gegroeid. Dat is de grootste groei sinds de bullmarkt van 2021, toen de sector nog met 10.635 miljoen dollar wist te groeien.

Dat is weliswaar flink meer, maar vergeleken met de bearmarkt van 2022 betreft het een grote verbetering. Toen stroomde er netto namelijk maar 816 miljoen dollar de markt binnen. De fondsen zijn dus 2,7 keer harder gegroeid dan in 2022. De onderzochte fondsen, waar niet alleen de beursproducten van CoinShares zelf onder vallen, waren eind 2023 zo’n 51 miljard dollar waard.

Advertisement

Bitcoin en solana meest populair

Bitcoin (BTC) was zoals meestal de grootste begunstigde, en trok van die 2.225 miljoen dollar zo’n 1.935 miljoen dollar aan. Dat is 87% van het totaal. Die verhouding is nog nooit zo hoog geweest, de vorige piek komt namelijk uit 2020 en lag op 80% van het totaal.

De eerstvolgende coin op de lijst was solana (SOL), wiens beursfondsen vorig jaar met 167 miljoen dollar groeiden. Deze altcoin groeide relatief gezien vele malen harder dan welke andere coin dan ook. In totaal zijn deze fondsen maar 839 miljoen dollar waard. De beursfondsen voor solana zijn dus met 20% gegroeid.

Opvallend genoeg ging het met ethereum (ETH) een stuk minder goed. Netto zijn de fondsen voor de grootste altcoin wel gegroeid vorig jaar, maar de groei viel met 78 miljoen dollar erg tegen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen
Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Advertentie