Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Crypto-diefstal bereikt nieuwe hoogten: Industrie in alarmfase

Hacks blijven in crypto een groot gevaar en Chainalysis waarschuwt

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto hackers slaan steeds minder buit: opvallende afname in april

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

In de wereld van crypto blijven hackers en dergelijke criminelen helaas nog vaak een onderwerp van discussie. Zelfs in 2024 zijn zij grootschalig actief om cryptobeurzen aan te vallen. Tegenwoordig hebben zij hun ogen hebben op de centrale exchanges, in tegenstelling tot de decentrale beurzen die in het verleden populairder waren. Ook is het aantal hackincidenten weer gestegen, blijkt uit recente data.

Crypto criminaliteit begint weer te pieken in 2024

Uit statistieken van Chainalysis blijkt dat hackers hun pijlen richten op de centrale beuzen. Dat laat het blockchainanalysebedrijf weten in een nieuw rapport dat op 15 augustus vrijgegeven werd. Het rapport is een halfjaarlijkse update over de criminaliteitscijfers in de cryptowereld.

Een gunstig gegeven is dat er in dit jaar tot nu toe minder illegale transacties omtrent crypto plaatsvonden. Echter zijn de verschillende soorten criminele acties in de sector juist weer toegenomen. Vanaf 1 januari tot vandaag de dag is het totaal aantal illegale activiteiten in de crypto-industrie gedaald met 19,6 procent. Dat aantal stond eerst op een spraakmakende $20,9 miljard, tegenwoordig slechts op $16,7 miljard.

De bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) beursproducten spelen een grote rol in de daling van bovenstaande cijfers, stelt Chainalysis. De Exchange-Traded Funds (ETF’s) zorgen voor meer legale cryptotransacties en minder illegale onchain-activiteiten.

Dat lijkt enkel positief, zou je wellicht denken. Toch weet het tienjarige Amerikaanse bedrijf te melden dat er twee negatieve ontwikkelingen plaatsvinden in de cryptocriminaliteit. Het gaat daarbij om het totaal aantal gestolen fondsen en ransomware (internetchantage).

Aantal incidenten en gestolen fondsen gestegen

Vorig jaar was het aantal hack-incidenten gehalveerd. Helaas is dat aantal dit jaar weer gestegen. Volgens het rapport ligt het totale gestolen bedrag maar liefst 84 procent hoger dan de waarde in de eerste zes maanden van vorig jaar. Momenteel staat het gestolen bedrag van begin dit jaar tot eind juli op $1,58 miljard.

Het aantal hackincidenten is ook gestegen, meld het Chainalysis. Ten opzichte van 2023 staan we nu op 2,8 procent meer incidenten. Ook is het aantal gestolen fondsen per incident met bijna 80 procent gestegen. Zo werd er vorig jaar per incident gemiddeld $5,9 miljoen gestolen. Vandaag de dag staat dat bedrag op $10,6 miljoen.

Dat zou grotendeels te maken hebben met de stijgende prijs van bitcoin en andere crypto. Dan is uiteraard het gestolen bedrag ook direct hoger of meegestegen. Bitcoin staat op een schappelijke 130 procent in het groen sinds het laagste punt van vorig jaar. Toen stond de prijs nog op circa $26.000 per BTC, op het moment van schrijven is dat $58.000.

Nederlands nieuwste cryptobeurs geeft ALLE Nederlanders €50 bitcoin gratis én een F1-pet

De cryptobeurs is inmiddels alweer 2 maanden actief in Nederland; en nu is het tijd om alle Nederlanders te verwelkomen. Probeer de ongekend lage tarieven van OKX, krijg €50,- gratis crypto cadeau, ontvang tot 18 augustus een gratis F1 pet én maak ook nog eens kans op VIP tickets voor de Grand Prix in Zandvoort.

Meld je vandaag aan bij OKX via de knop hieronder en ontvang tot €50,- aan bitcoin gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van de ongekend lage tarieven bij deze wereldwijde crypto-grootmacht.

bekijken!

 

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Crypto-miljardair vecht 25 jaar cel aan: FTX-drama krijgt vervolg
Crypto-miljardair vecht 25 jaar cel aan: FTX-drama krijgt vervolg
Hackersgroep komt op dreef en steelt $240 miljoen aan crypto
Crypto-platforms bevriezen miljoenen aan crypto van Noord-Koreaanse hackers
Advertentie