Foto: Shutterstock/Chinnapong
De crypto exchange FTX ging eind vorig jaar failliet. Veel investeerders kwamen bedrogen uit, net als veel werknemers bij het bedrijf. Een groep voormalige werknemers heeft besloten om met een schone lei te beginnen. Om die reden openen ze een nieuwe crypto exchange in Dubai.
With things heating up, please be aware of phishing attacks on the rise.
Backpack will NEVER ask you for your private keys.
The only valid website URLs are in our bio. Assume anything else is a scam.
Stay safe.
— Backpack 🎒 (@Backpack) November 11, 2023
Failliete crypto exchange
De werknemers die in Dubai aan de slag gaan zijn voormalig jurist bij FTX, Can Sun en Claire Zhang, en Armani Ferrante. De nieuwe exchange zal Backpack Exchange gaan heten en wordt aangeboden door de start-up Trek Labs dat wordt geleid door Can Sun.
Backpack Exchange is van plan om het anders aan te pakken en gebruikt een technologie voor zelfbewaring die een multi-party computation (MPC) techniek integreert om fondsen te beveiligen. MPC is een geavanceerde cryptografische techniek die het mogelijk maakt om berekeningen uit te voeren op gegevens die zijn verdeeld over meerdere partijen, zonder dat een van de partijen de volledige gegevens hoeft te onthullen. Het stelt gebruikers in staat om transacties te verifiëren voordat fondsen worden verplaatst.
Sun en Ferrante zijn er op uit om hun ervaringen bij het gefaalde FTX te gebruiken. In tegenstelling willen ze een veilige omgeving creeren waarbij het beschermen van klantfondsen centraal staan. Daarnaast streven de oprichters ernaar zo transparant mogelijk te zijn. Het zal gelukkig niet lang duren voordat crypto investeerders gebruik kunnen maken van de exchange. Momenteel is het platform in beta maar wordt een bredere lancering later deze maand verwacht.
FTX in strijd met ByBit
Op de achtegrond speelt nog altijd de faillisementszaak van FTX. Het bedrijf heeft ondertussen juridische stappen ondernomen tegen concurrent ByBit. De rechtszaak, die ook de investeringsafdeling Mirana en verscheidene topmanagers van ByBit betreft, draait om de bewering dat ByBit misbruik maakte van zijn “VIP”-status. FTX stelt dat ByBit vlak voor het faillissement van FTX aanzienlijke bedragen aan contanten en crypto activa heeft teruggetrokken, met een totale waarde die nu bijna $1 miljard bedraagt.
Dit zou mogelijk zijn gemaakt door prioriteit te geven aan Mirana’s opnames, ten koste van gewone klanten. De aanklacht omvat ook beschuldigingen over ByBits controle over BitDAO (dat nu Mantle heet) en beweringen dat ByBit restricties oplegde aan FTX om een resterend saldo van $20 miljoen te “gijzelen”.