Foto: Sergei Elagin/Shutterstock
Eind vorig jaar ging de enorme crypto beurs FTX failliet. Helaas is het faillissement nog steeds niet voorbij – crediteuren wachten nog steeds op een vergoeding. Tegelijkertijd is er de hoop dat het bedrijf een doorstart kan maken, en die hoop is misschien minder onrealistisch dan je misschien zou denken.
Kopers willen crypto exchange FTX doorstart
Dat schrijft CoinDesk op basis van zijn eigen bronnen. Er zouden drie serieuze kopers van FTX zijn: het in Silicon Valley gevestigde private equity-bedrijf Proof Group, fintech- en cryptobedrijf Figure en durfkapitaalfonds Tribe Capital. Proof Group en Figure wisten eerder allebei de failliete crypto-bank Celsius over te nemen als onderdeel van NovaWulf Group.
De bronnen van CoinDesk lijken de meeste nadruk te leggen op Proof Group. Dit durfkapitaalfonds heeft ook geïnvesteerd in Aptos, Lightspark en Sui, en zou overwegen om FTX nieuw leven in te blazen. Een andere optie zou zijn om het gehele platform en zijn klantenbestand van 9 miljoen mensen te verkopen.
Het is bovendien meer dan een gerucht. In een hoorzitting verklaarde Kevin Cofsky van de investeringsbank Perella Weinberg Partners dat er inderdaad gesprekken lopen met meerdere geïnteresseerden, aldus Cointelegraph. Halverwege december zou er een beslissing gemaakt moeten worden.
Is cryptobeurs FTX nog te ‘repareren’?
Cointelegraph sprak ook met YAP Global-topvrouw Debra Nita over de situatie. Zij is een stuk pessimistischer. YAP Global is een public relations-specialist die zich speciaal richt op de crypto-industrie. Volgens Nita is de schade aan FTX te groot om nog te herstellen:
“De bekwaamheid van een merk om nog te herstellen na een schandaal hangt onder andere af van hoe stabiel het bedrijf was vlak vóór [het schandaal] en hoe het schandaal werd ontvangen door klanten. Het is moeilijk om het vertrouwen van klanten te herstellen.”
Toch bestaat er nog hoop. In het verleden is het in andere ernstige gevallen ook goedgekomen. Zo haalt de PR-expert het schandaal van Wells Fargo aan. Deze Amerikaanse investeringsbank loog tussen 2002 en 2016 over hoeveel rekeningen het precies verschafte. Dit gaf investeerders en klanten vals optimisme. Ondanks de ernst van de situatie wist het bedrijf hierna het vertrouwen te herstellen. Of dit voor FTX ook zal gelden na een mogelijke doorstart valt nog maar te bezien.