Foto: Foto: Ascannio/Shutterstock
In augustus van 2022 werd Tornado Cash opgedoekt door overheden. De crypto mixer zou witwassen vergemakkelijken, wat strafbaar is. Echter was er een hoop tegenstand toen de dienst offline gehaald werd, waardoor Coinbase besloot om een rechtszaak te steunen tegen de Amerikaanse overheid. Nu zet het bedrijf uiteen wat de stand van zaken is.
Coinbase steunt Tornado Cash
Op Twitter legt Coinbase’ hoofd van de juridische afdeling, Paul Grewal, uit dat de crypto exchange het belangrijk vindt om mensen hun recht op privacy te waarborgen. Het Amerikaanse Ministerie van Financiën ging er volgens het bedrijf veel te ver door de dienst uit de lucht te halen. Het recht op privacy staat zelfs in de Amerikaanse grondwet, zo beredeneert het bedrijf.
Tornado Cash zou de privacy beschermen van duizenden Amerikanen die zich aan de wet houden, en zou daarom helemaal niet zomaar opgedoekt mogen worden. Criminelen die de dienst toevallig gebruiken zijn volgens deze beredenering geen geldige reden om de dienst maar helemaal illegaal te maken.
A few months ago, Coinbase backed a legal challenge to sanctions imposed by the US govt against Tornado Cash. Today the plaintiffs filed a motion for summary judgment, asking the court to reopen TC for all. Their arguments are simple but powerful. 1/10 https://t.co/xSngWKxM3x
— paulgrewal.eth (@iampaulgrewal) April 5, 2023
Aanklacht Tornado Cash is te abstract
De cryptobeurs beargumenteert ook dat de mixer geen juridische entiteit zoals een persoon (of een bedrijf) is. In plaats daarvan is het software zonder een duidelijke groep van personen. Aan de basis van de software liggen zo’n 20 smart contracts, maar niemand is hier eigenaar van en ze werken zonder bemiddeling van mensen.
“[De eigenaren van de tokens in de wallets van Tornado Cash] zijn geen mensen die elkaar ooit hebben ontmoet, maar ze hebben simpelweg hun eigen tokens in dezelfde wallet,” verklaarde de topman.
Er is dus in feite niemand om aan te klagen, alhoewel de overheid simpelweg de ontwikkelaars aan banden heeft gelegd. De Nederlandse Financiële Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft zelfs één van de programmeurs opgepakt, die woonde namelijk in Amsterdam. Het leidde tot een groot protest in Amsterdam. Onlangs werd bekend dat hij nog tot minstens 21 april vast blijft zitten.
Het conflict met Tornado Cash opent de deur naar het verbieden van meer abstracte concepten door de overheid.