Foto: mundissima / Shutterstock.com
Het hing al een tijd in de lucht maar het is nu officieel; crypto-leenplatform Genesis heeft faillissement aangevraagd in de Verenigde Staten. Het faillissement komt na een periode van meerdere pogingen om het platform te redden. Maar wat betekent dit precies voor bedrijven als Bitvavo en Gemini?
Faillissement Genesis officieel
Om precies te zijn is het Genesis Global Holdco dat de handdoek in de ring gooit middels een aanvraag voor bescherming tegen faillissement bij de rechtbank in het zuidelijke district van de Amerikaanse staat New York. Het is de meest recente dominosteen die omvalt na het instorten van crypto hedgefonds Three Arrows Capital en crypto exchange FTX.
Genesis probeerde dit al langere tijd te voorkomen, onder andere met een poging geld op te halen bij investeerders en personeel te ontslaan. Uiteindelijk mocht dat dus niet baten. Gisteren waren er al geruchten dat een faillissement dichtbij zou zijn.
Het faillissement betekent overigens niet dat alles in een keer stopt. Volgens Genesis is het de bedoeling dat er herstructureringen plaatsvinden met als uiteindelijke doel zoveel mogelijk schulden terug te betalen en onder een nieuwe eigenaar door te gaan. Het platform schrijft in de persverklaring:
“Genesis is nu begonnen met een herstructureringsproces onder gerechtelijk toezicht om deze besprekingen te bespoedigen en tot een holistische oplossing voor haar kredietactiviteiten te komen die, indien zij wordt bereikt, een optimaal resultaat zou opleveren voor de klanten van Genesis en de gebruikers van Gemini Earn.”
Door de problemen zit zo’n 900 miljoen dollar van crypto exchange Gemini vast. Het Nederlandse Bitvavo krijgt nog 280 miljoen euro van moederbedrijf Digital Currency Group (DCG).
Effect op Bitvavo
Bitvavo heeft zijn klanten gedurende het proces op de hoogte gehouden van de voortgang en het mogelijke effect van de situatie. Zo liet de Nederlandse exchange eerder al weten een aanbod van DCG te hebben ontvangen waarin het aanbood 70% van de openstaande schuld op termijn terug te betalen.
Het is onduidelijk of dit voorstel nog steeds op tafel ligt. Gisteren liet Bitvavo in een update wel weten:
“In de afgelopen dagen zijn deze gesprekken over dit restant [van 30%, red.] verder gevorderd. Vanuit de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen kunnen we over het concrete onderhandelingsresultaat pas verdere mededelingen doen als de handtekeningen gezet zijn.”
Verder heeft het bedrijf meermaals benadrukt volledig garant te staan voor de openstaande schuld. Daardoor zullen klanten niets merken van de situatie, aldus Bitvavo.