Foto: Primakov/Shutterstock
Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, is de afgelopen paar maanden in een flink aantal landen gestopt, waaronder in Nederland, België, Canada en Cyprus. De eisen die overheden stellen werden de cryptobeurs te veel, daarom besloot Binance om zijn diensten in te perken. Nu wekt Binance de indruk dat het ook gaat vertrekken uit Duitsland, maar het zou anders kunnen lopen.
Crypto exchange Binance stopt aanvraag licentie
De crypto exchange verklaart in een e-mail aan CoinDesk dat het zijn aanvraag voor een vergunning heeft ingetrokken. Eind juni weigerde de Duitse beurswaakhond BaFin al een licentie uit te geven van Binance, maar toen wilde de bitcoin (BTC) het nog niet opgeven.
“Binance bevestigt dat het op pro-actieve wijze zijn aanvraag voor een vergunning bij BaFin heeft ingetrokken. De stand van zaken is zowel wat de wereldwijde [crypto-markt] als wat regulatie betreft flink veranderd. Binance wil nog steeds een licentie bemachtigen bij BaFin, maar het is essentieel dat onze aanvraag deze veranderingen reflecteren.”
Aldus Binance zelf. Het klinkt dus alsof Binance nog niet uit Duitsland wil vertrekken, maar in een later stadium opnieuw zal proberen om een vergunning te krijgen. Wat de veranderingen precies inhouden, is niet duidelijk. Wel weten we dat veel landen steeds strenge regels invoeren waar crypto-bedrijven zich aan moeten houden. Kennelijk was het beleid dat Binance bood niet genoeg meer om actief te mogen zijn in Duitsland, en zag dit zelf snel in.
Regulatie duur voor Binance beurs?
De afgelopen tijd zijn er namelijk veel nieuwe vereisten doorgevoerd. Net als in Nederland zal binnenkort de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) wetgeving van de Europese Unie ook in Duitsland van kracht gaan. Dit wordt gekenmerkt door strenge vereisten rondom registratie, het waarborgen van de veiligheid van geld van klanten en omtrent surveillance.
Omdat Binance praktisch wereldwijd actief is, moet het rekening houden met beleid dat overal net iets anders is. Onlangs bleek dat een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) erg prijzig is voor een crypto-bedrijf. Dit was één van de redenen waarom het Nederlandse handelsplatform LiteBit besloot om zijn deuren te sluiten.
Omdat Binance in zoveel verschillende landen actief is, is het bijhouden van alle licenties voor Binance mogelijk nog veel prijziger. Binance kreeg vorig jaar nog een miljoenenboete omdat het zich niet had geregistreerd in Nederland.