Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock.com
Vlak nadat FTX failliet ging bleek dat de financiën van het bedrijf erg troebel oogden. Inmiddels weten we dat het bedrijf de kern vormde van één van de grootste frauduleuze praktijken aller tijden. Helaas zit FTX nog midden in het faillissementsproces, maar nog steeds komen er nieuwe details naar buiten omtrent hoe hard dingen zijn misgelopen.
FTX zoekt nog steeds geld van klanten
Dat blijkt uit een op maandag gepubliceerd onderzoeksrapport van de commissie van schuldeisers. FTX doet nog steeds forensisch onderzoek naar waar het geld van het bedrijf precies ligt. Dat is nog steeds niet helemaal duidelijk, mede doordat het geen duidelijke scheiding had tussen het geld van FTX zelf en dat van zusterbedrijf Alameda Research. Laatstgenoemde was volledig in handen van FTX-CEO Sam Bankman-Fried (ook wel bekend onder zijn initialen ‘SBF’).
Ook binnen FTX was er vanaf dag één van diens bestaan geen duidelijke scheiding tussen het kapitaal van de cryptobeurs zelf en dat van klanten. Hierdoor is de nieuwe CEO die FTX moet helpen, John J. Ray III, nog steeds op zoek naar hoe het geld zich binnen en buiten FTX heeft verplaatst.
Volgens het rapport werkte het restant van FTX hard samen met juristen, forensisch accountants en blockchain-analisten. Goedkoop is dit absoluut niet; in slechts twee maanden tijd gaf het hier zo’n 120 miljoen dollar aan uit. Op het moment zou het nog ongeveer 8,7 miljard dollar verschuldigd zijn aan klanten.
FTX misleidde banken bewust
Ook blijkt uit dit rapport dat Sam Bankman-Fried, één van FTX’ topadvocaten en anderen logen tegen banken en auditors. Zij kregen vervalste documenten en verplaatsten het bedrijf van land naar land om te voorkomen dat duidelijk werd dat er fraude gepleegd werd.
Ook heeft FTX niet in zijn gebruikersovereenkomst gezet dat de stortingen in cryptocurrencies en fiat-valuta volledig gescheiden werden van het geld van FTX en dus één-op-één gedekt werden. Als klanten hier gerichte vragen over stelden, dan werd hierover gelogen.
Naast Alameda Research blijkt SBF nog een ander bedrijf te hebben gehad genaamd North Dimension. Eén voor FTX werkende jurist maakte een opmerking over vreemde transacties naar dit bedrijf. Kort hierna werd hij door de hierboven genoemde advocaat ontslagen. De naam van deze advocaat is onbekend.
Eerder constateerde SBF nog dat FTX niet bewust foutieve informatie aan andere partijen gaf en dat het onbedoeld onduidelijke financiën had. Dit blijkt dus niet zo te zijn geweest. Zelfs FTX Foundation, een liefdadigheidsfonds, zou geld van FTX’ klanten hebben ontvangen.