Foto: Bitvavo
Heb je je ooit afgevraagd wat het oplevert om het grootste handelsplatform van Nederland te runnen? Bitvavo heeft bewezen dat het enorm lucratief kan zijn. De drie topmannen staan na een moeilijk jaar weer in de Quote Top 100.
Bitvavo top weer in de Quote Top 100
Dat heeft het magazine berekend voor de Quote Top 100 van dit jaar. In de Nederlandse crypto-industrie komt bijna niemand in de buurt van de drie Bitvavo-oprichters. De bearmarkt heeft volgens Quote een flinke bres geslagen in hun vermogen. Toch schat het tijdschrift het vermogen van zowel CEO Mark Nuvelstijn als compagnons Tim Baardse en Jelle de Boer op meer dan 100 miljoen euro. Het trio is na de afgelopen bullmarkt vorig jaar op de lijst gezet.
Bitvavo is de grootste crypto exchange van Nederland, ondanks dat het pas in 2018 is opgericht. Het verwerkt afgaande op data van CoinGecko momenteel meer dan een miljard euro per maand. De concurrentie komt daar niet eens bij in de buurt. De grootste Nederlandse concurrent, Bitcoin Meester, doet bijvoorbeeld 30 miljoen euro per maand, dus 360 miljoen euro per jaar.
Dat betekent dat Bitvavo’s grootste Nederlandse concurrent iets minder dan 7,2 miljoen per jaar omzet. De twee topmannen van Bitcoin Meester krijgen volgens de schatting elk iets minder dan 3,6 miljoen euro. Het tijdschrift benadrukt niet dat hier ook nog belasting op moet worden betaald. Hoeveel vermogen de drie van Bitvavo precies hebben zegt Quote niet direct. In ieder geval is het dus in alle drie de gevallen meer dan 100 miljoen euro. Ook legt Quote de benedengrens voor de Quote Top 100 op 15 miljoen euro, daar zitten de mannen van Bitcoin Meester dus nog niet boven.
Bitvavo niet de allergrootste
Opvallend is dat Bitvavo het grootste platform is dat zich specifiek op crypto richt. Toch is Bux nog een stuk groter. Deze beleggingsdienst biedt naast aandelen en Exchange Traded Funds ook cryptocurrencies aan. Het is niet duidelijk wat de financiële situatie van dit bedrijf is, maar het zal vele malen groter zijn dan Bitvavo. Daarnaast is Bux actief in bijna alle Europese landen, waardoor het niet alleen concurreert met de Nederlandse concurrentie.
De cryptobeurs is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Zo heeft het afgelopen week de memecoins FLOKI en PEPE toegevoegd. Daarnaast ondersteunt het nu voor meer coins crypto staking, ondanks dat het eind vorig jaar last had van de horror die het failliete Genesis heeft veroorzaakt.