Bithumb, de tweede grootste cryptocurrency-exchange van Zuid-Korea, heeft een fikse belastingaanslag ontvangen. De belastingdienst van het land heeft de exchange ingelicht dat het bijna $67 miljoen aan extra belasting moet gaan betalen. Dit blijkt uit berichtgeving van een lokaal nieuwsplatform.
De belastingaanslag komt als een onaangename verrassing voor de exchange, dat in 2018 miljoenen verlies leed. Zo stelt Doo Wan Nam, die meewerkt aan de ontwikkeling van MakerDAO, in een tweet:
Dit is aanzienlijk omdat Bithumb, net als vele andere Koreaanse exchanges, momenteel verlies lijdt. De exchange had een nettoverlies van $180 miljoen in 2018 volgens een artikel van de Korea Times
This is significant as Bithumb, like many other Korean exchanges, is suffering from loss right now. The exchange had a net loss of $180 million in 2018 according to an article by the Korea Times
— Doo | StableLab (@DooWanNam) December 28, 2019
De belastingdienst besloot extra belasting te heffen op de opnames van buitenlandse klanten van de exchange, iets wat eerder nog niet aan de orde was. In totaal wordt er 22% belasting geheven op $346 miljoen aan opnames die door niet-Koreaanse klanten werden gedaan in 2019.
De belastingdienst zou hebben geredeneerd dat Bithumb eerst het verschuldigde bedrag moet voldoen waarna het zijn buitenlandse klanten mag vragen om de belasting op hun opnames rechtstreeks terug te betalen. Dit zou volgens de exchange echter onmogelijk zijn en Bithumb heeft dan ook aangegeven juridische stappen te zullen ondernemen.
Volgens Decrypt stellen experts uit de sector dat het verzoek van de belastingdienst ongegrond is. Er zou namelijk nog geen wettelijk raamwerk in het land zijn waarmee belasting op cryptocurrency kan worden geheven.
Bithumb werd eerder dit jaar gehackt. In totaal werd er toen voor $13 miljoen aan EOS (EOS) gestolen van het platform. Ook zou er 20 miljoen XRP verloren zijn gegaan als gevolg van de hack.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.