Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Bitcoin mixer Tornado Cash tart verbod: miljarden witgewassen in 2024

Ethereum-ETH Dai-DAI Tornado Cash-TORN more-coins-icon
s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash

Foto: OlegRi/Shutterstock

In augustus van 2022 maakte het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC) de cryptomixer Tornado Cash illegaal voor inwoners van de Verenigde Staten. Wat volgde was een hoop kritiek vanuit de crypto-industrie, en zelfs actie van de Nederlandse overheid. Maar ondanks de zware sancties wordt de dienst weer veel gebruikt.

Resultaten: Nederlanders verdienen 105% door AI koppeling op Bitvavo
Resultaten: Nederlanders verdienen 105% door AI koppeling op Bitvavo

Crypto mixer verboden door VS

Het OFAC van het Ministerie van Financiën zette Tornado Cash op een zwarte lijst omdat de dienst al jaren in verband wordt gebracht met de beruchte Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus Group. Toen schatte de overheid dat deze hackers zo’n 455 miljoen dollar aan gestolen geld hadden witgewassen. Toch is het niet per definitie duidelijk om hoeveel geld het precies gaat. Andere bronnen noemden namelijk bedragen als 1,5 miljard dollar.

Als gevolg van het verbod waren gecentraliseerde crypto-bedrijven gedwongen om al het verkeer van en naar Tornado Cash niet toe te staan. Deze bedrijven hebben immers een verplichting om zich aan de wet te houden, en de strenge regulatie van de afgelopen tijd laat weinig ruimte over voor de crypto-sector.

Hetzelfde beleid kwam niet veel later bij Ethereum (ETH) validators terecht, die gebruik moesten maken van speciale software om transacties van en naar de mixer te weren uit nieuwe blocks op de Ethereum-blockchain. Na een aantal maanden maakte het merendeel van de validators gebruik van deze software. De sterke centralisatie van ETH-staking heeft flink bijgedragen aan dit percentage. De grootste stakingproviders zijn namelijk gewoon gecentraliseerde bedrijven.

Advertisement

Tornado Cash groeit weer

Toch was dit niet genoeg om de dienst helemaal plat te leggen. Sterker nog, de dienst lijkt langzaam weer terug te komen. Uit gegevens van Flipside Crypto blijkt dat Tornado Cash in de eerste zes maanden van dit jaar zo’n 1,9 miljard dollar aan nieuwe stortingen heeft ontvangen. Dat is een toename van 50% ten opzichte van het totaalbedrag van héél 2023. De vertrekkende bedragen zijn bovendien minder groot dan wat er binnenstroomt, wat betekent dat de waarde op het protocol weer groeit.

Verder is ethereum nog steeds de meest gebruikte cryptocurrency. Op de tweede plaats staat MakerDAO’s stablecoin DAI, maar alle andere coins zijn niet bepaald in trek. Al sinds afgelopen december is geen enkele andere cryptocurrency gebruikt op het protocol, wat vermoedelijk te maken heeft met de zware censuur. Zo nemen stablecoin-uitgevers Circle en Tether harde maatregelen als hun tokens worden gebruikt op Tornado Cash.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin blijft achter op goud & aandelen: kan september dit veranderen?
Dit is hoe lang de neerwaartse trend van bitcoin nog kan duren
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
5 crypto op Bitvavo die het beter doen dan bitcoin & jij krijgt ze gratis
5 crypto op Bitvavo die het beter doen dan bitcoin & jij krijgt ze gratis
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Advertentie