Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Bitcoin ETF’s zien enorme uitstroom: Fed update zorgt voor paniek

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto handelaar verliest al zijn geld door paniekactie

Foto: Atichat Wattanasin Stone/Shutterstock

Vorige week is het maandelijkse inflatiecijfer voor de Verenigde Staten onthuld, en kort hierna volgde de beleidsupdate van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank was iets strenger dan verwacht, en de markt reageerde daarom geschrokken. Dit is ook terug te zien in de resultaten van de verschillende crypto-beursproducten, want die zagen vorige week veel geld vertrekken.

Bitvavo en Binance voegen splinternieuwe poezen-crypto toe; nieuwe SHIBA?
Bitvavo en Binance voegen splinternieuwe poezen-crypto toe; nieuwe SHIBA?

Crypto ETF’s zien enorme outflows

In zijn wekelijkse onderzoeksrapport schrijft crypto-beursfondsuitgever CoinShares dat de zoals gewoonlijk gemeten fondsen zijn gekrompen met 600 miljoen dollar. Dat is het grootste bedrag sinds halverwege maart; toen krompen ze met bijna 1 miljard dollar. Ook is het nogal een contrast vergeleken met twee weken geleden, toen groeiden ze nog met 2 miljard dollar.

Volgens CoinShares komt de kapitaalvlucht waarschijnlijk doordat de Fed een strenge woordkeuze had tijdens de FOMC-vergadering van afgelopen woensdag. De centrale bank verwacht dat het dit jaar maar één keer de beleidsrente zal verlagen om de inflatie in toom te houden. De markt verwachtte tot nu toe twee renteverlagingen. Na deze tegenvaller daalden de koersen van veel cryptocurrencies bijna direct.

Dit is goed terug te zien in de gegevens van de beursfondsen. Die voor bitcoin (BTC) krompen met 621 miljoen dollar. De spot-ETF’s vormden daar het overgrote deel van. Volgens data van The Block ging het om 580,6 miljoen dollar, de rest van het bedrag zal van op bitcoin-futures gebaseerde ETF’s zijn.

Grayscale’s GBTC vormde hier zoals meestal het overgrote deel van. Volgens CoinShares verloren Grayscale’s ETF’s bij elkaar 273 miljoen dollar. Die van Fidelity krompen met 146 miljoen dollar. ARK Invest en 21Shares verloren samen ook een opvallend groot bedrag van 150 miljoen dollar. Ook groeiden de ETF’s die short zijn op bitcoin met 1,8 miljoen dollar, wat suggereert dat meer iets handelaren verwachten dat de bitcoin koers zal dalen.

Advertentie

Altcoins blijven juist sterk

Tegelijkertijd zijn niet alle resultaten van vorige week negatief. Veel fondsen voor altcoins groeiden namelijk licht, die voor ethereum (ETH) groeiden zelfs met 13,1 miljoen dollar. De fondsen voor Ripple’s XRP groeiden met 1,1 miljoen dollar. De enige andere genoemde categorieën die geld zagen vertrekken waren de beursproducten voor solana (SOL) en voor meerdere activa onder één paraplu.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bitvavo luistert naar gebruikers: Nederlanders kunnen nu crypto-hamsteren
Bitvavo luistert naar gebruikers: Nederlanders kunnen nu crypto-hamsteren
Duitse overheid brengt plots bitcoins in beweging, speculatie stijgt
Doorbraak in Duitsland: Enorme bank biedt klanten Bitcoin en Ethereum
Nederlandse beurs voegt nieuwe munt toe om crypto mee te kopen
Nederlandse beurs voegt nieuwe munt toe om crypto mee te kopen
Advertentie