Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De gelijkenis van Ledger, de bekende Franse hardware cryptocurrency wallet fabrikant, wordt gebruikt om mensen over te halen een zeer belangrijk stukje informatie op te geven. De mails worden naar mensen verstuurd die ooit een Ledger wallet hebben gekocht en zien er bijzonder legitiem uit.
John van Meer benoemde het al even in zijn video en op Twitter, mensen die ooit een Ledger kochten worden op dit moment het slachtoffer van phishing. De personen achter de malafide praktijken hebben de e-mails waarschijnlijk buitgemaakt tijdens de Ledger hack afgelopen zomer. Toen werden veel persoonlijke gegevens van klanten buitgemaakt.
Pas op, er is een nieuwe Ledger scam. #sharingiscaring . Vul nooit je seed phrase ergens in! pic.twitter.com/m6zI5sGLyU
— de Bitcoin Consultant (@deBTCconsultant) October 25, 2020
In de geloofwaardige e-mail wordt uitgelegd dat 85.000 getroffen zijn door een beveilingslek. De cryptocurrency van deze gebruikers zou hierom in gevaar zijn. Zij worden in sommige gevallen gevraagd om hun recovery phrase van 24 woorden op te geven, of om op een link te klikken. Op de website wordt vervolgens gevraagd om de firmware van de Ledger wallet te updaten, echter wordt er malware geïnstalleerd die de private keys van het slachtoffer kan stelen.
🚨 SCAM ALERT 🚨
According to our information, some scammers are getting in touch with Ledger users through text messages and emails.
Never give the 24 words of your recovery seed. Ledger will never ask for them.
— Ledger (@Ledger) October 19, 2020
De scam zou al enige tijd aan de gang zijn. Ledger waarschuwde zijn klanten al op 19 oktober. Mensen lijken echter nog steeds deze e-mails te ontvangen, zo blijkt onder andere uit berichten in ons gratis Telegram-kanaal.
Een aantal tips om te voorkomen dat criminelen er met je crypto vandoor gaan:
- Vul nooit ergens je recovery phrase van 24 woorden in, Ledger zal je hier nooit om vragen,
- Haal informatie omtrent je Ledger wallet alleen van de officiële Ledger website,
- Aansluitend op de vorige tip: Check altijd de het adres van de website. Er kunnen namelijk zeer kleine verschillen in zitten, zoals je kan zien in de tweede foto van John van Meers tweet
- Installeer nooit updates voor je Ledger wallet van een willekeurige website.
Veilig bitcoin kopen
Wil je veilig bitcoin (BTC) kopen en zeker weten dat de crypto ook daadwerkelijk jouw eigendom is? Dan is een Ledger hardware wallet nog altijd de veiligste manier om je bitcoin op te slaan. Bitcoin kopen kan via een broker, die de crypto vervolgens direct naar je eigen wallet stuurt.