Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De grootste crypto exchange van de wereld Binance komt geregeld onder vuur door autoriteiten van verschillende landen. Zo kwam onlangs naar buiten dat het Verenigd Koninkrijk het gemunt had op het handelsplatform.
Even leek het er zelfs op dat Binance alle activiteiten in het land zou moeten staken, maar gelukkig bleek dit fear, uncertainty & greed (FUD). Echter, ontving de exchange door Engelse autoriteiten een aantal sancties.
Thailand en de Kaaimaneilanden
Nu zijn de volgende twee landen aan zet om Binance het leven zuur te maken. De financiële autoriteiten van beide landen hebben een aantal serieuze maatregelen aangekondigd.
De Thaise Securities and Exchange Commission (SEC) liet op vrijdag weten dat zij een strafrechtelijke klacht tegen Binance hadden ingediend. Volgens hen zou Binance zonder toestemming en zonder licentie hun activiteiten in het landen hebben opgezet.
“Enkel aanbieders die de relevante licenties hebben bemachtigd bij wet hebben toestemming om diensten te verlenen met betrekking tot het handelen van digitale activa, exchange, of wat voor transacties gerelateerd aan digitale activa dan ook. Overtreders kunnen gestraft worden bij wet.”
Eerder in april van dit jaar gaven de Thaise autoriteiten al een waarschuwing aan Binance. Binance bleek echter niet in staat om schriftelijk te reageren op deze waarschuwing.
Ook de financiële autoriteit van de Kaaimaneilanden, CIMA, heeft een dergelijke klacht tegen Binance ingediend. Volgens het CIMA moeten financiële dienstverleners geregistreerd staan en zich houden aan de lokale wetgeving en regulatie.
Binance opnieuw in de problemen
Een mondstuk van Binance liet aan Cointelegraph weten het oneens te zijn met de beschuldigingen. Vooral de klacht van de Kaaimaneilanden was volgens deze persoon niet gebaseerd op feiten. Volgens hem heeft Binance altijd gehandeld als gedecentraliseerde entiteit.
Sinds 2020 zou Binance gevestigd zijn in de Kaaimaneilanden. Jaren geleden werd het handelsplatform opgericht in China, maar uiteindelijk zou de grote exchange in 2017 verhuizen naar de eilandengroep, omdat China een crypto ban op het oog had. Sindsdien heeft Binance zich verspreid middels verschillende entiteiten over de hele wereld. Zo zou in februari het bedrijf zich gevestigd hebben in Malta. Echter, de financiële autoriteit van Malta ontkent dit stellig.