Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht

CEO Richard Teng onthult permanent verbod voor oprichter

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen

Foto: Koshiro K/Shutterstock

Op dit moment zit Changpeng “CZ” Zhao, de voormalig directeur van de crypto exchange Binance, in detentie. Daar zit hij een straf uit van zo’n vier maanden voor het schenden van de zogenaamde Bank Secrecy Act. De wet is er om te voorkomen dat crimineel geld via financiële instituten kan worden witgewassen. Zhao zou hier met Binance te weinig voor gedaan hebben. Terwijl de gevangenisstraf er over enkele weken op zit, komt nu naar buiten dat hij de crypto exchange nooit meer mag leiden of runnen.

Levenslang verbod voor Zhao

De Amerikaanse nieuwswebsite Axios publiceerde op 5 september een artikel waarin de huidige baas van Binance, Richard Teng, zou hebben verteld dat CZ een levenslang verbod heeft voor het leiden of runnen van de exchange.

Een opvallende uitspraak, omdat nieuwsbronnen ten tijde van de schikking berichtten over een verbod van drie jaar. Dat blijkt nu echter iets anders in elkaar te zitten. De verwarring zou zitten in de manier waarop deze afspraak is opgenomen in de schikkingsovereenkomst.

Uitsluiting geen juridische verplichting

De schikkingsovereenkomst tussen de Amerikaanse autoriteiten en Binance werd gevormd in november van vorig jaar. Hierin is opgenomen dat Zhao zou bekennen dat hij schuldig was aan één verdenking en dat de exchange een boete van 4,3 miljard dollar zou betalen. Als gevolg bekende hij schuld voor het schenden van de Bank Secrecy Act. Enkele maanden later, sprak een rechter in een rechtszaak tegen Zhao zelf, een gevangenisstraf uit van vier maanden. Eind mei begon hij met het uitzitten van zijn straf, waardoor hij aan het einde van deze maand weer vrij zal komen.

Een ander onderdeel van de schikking was dat CZ zou terugtreden als directeur van het handelsplatform. In zijn plaats werd Richard Teng benoemd als nieuwe directeur. Bij de benoeming deelde Zhao nog mede dat hij altijd beschikbaar zou blijven voor platform, als dit nodig was. In de schikkingsovereenkomst staat echter dat Binance akkoord zou zijn gegaan met een levenslang verbod voor Zhao om ooit nog iets binnen de exchange te leiden of runnen. Alleen de wijze waarop deze afspraak was opgeschreven, doet lijken alsof het een overweging was voor de aanklagers als mogelijke herstelmaatregel die het platform had genomen. Nergens is terug te vinden dat deze stap ook een juridische verplichting was.

Maar waar blijft die crypto bullrun nou?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt? Luister en volg onze podcast om up-to-date te blijven.

Anycoin Direct geeft de eerste 1.000 Nederlanders 1.5 miljoen PEPE cadeau

De meme-coin gekte is de wereld nog steeds niet uit. Waar PEPE sinds begin dit jaar al 450% is gestegen. Of deze hype blijvend is, valt nog te bezien. Maar met het gratis PEPE-aanbod van onze partner kun je in ieder geval zonder risico deelnemen aan deze opwindende ontwikkeling. Het is een unieke kans om te ontdekken wat de wereld van crypto te bieden heeft.

Nieuwe gebruikers ontvangen maar liefst 1 miljoen PEPE volledig gratis. Een mooie kans om kennis te maken met de wereld van meme-coins zonder eigen geld te riskeren.

1.5 miljoen gratis PEPE meepakken

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Bitcoin op scherp: Mt. Gox verplaatst weer berg BTC, verkoopdruk stijgt
Mt. Gox-baas onthult nieuwe cryptobeurs na 10 jaar stilte
Hackersgroep komt op dreef en steelt $240 miljoen aan crypto
Crypto-platforms bevriezen miljoenen aan crypto van Noord-Koreaanse hackers
Advertentie