Foto: Primakov / Shutterstock.com
Het was 15 juni 2017 toen Binance zijn eigen altcoin, binance coin (BNB), introduceerde met een initial coin offering (ICO). De markt was al voor drie-vierde klaar met de stevige bullmarkt, waardoor de hype rondom bitcoin (BTC) werd voortgezet met altcoins. De cryptobeurs had dus de wind in de rug, maar toch haalde het niet zijn oorspronkelijke doelen. Gelukkig voor Binance was dit een enorm goede beslissing.
Binance hield enorm veel BNB over na ICO
Dat concludeert Forbes op basis van een on-chain analyse van Binance’ eigen walletadressen, in samenwerking met blockchain-onderzoeksbureau’s Gray Wolf Analytics en Inca Digital. De zakenkrant gaat zelfs zo ver om de ICO een flop te noemen. De exchange had namelijk het doel om 100 miljoen van de 200 miljoen BNB in totaal van de hand te doen. De overige 100 miljoen zou het over de komende jaren vernietigen. Minder aanbod leidt tot een hogere prijs, zo was de gedachtengang.
80 miljoen BNB bleef in handen van Binance-insiders, en 20 miljoen coins zouden aan durfkapitalisten worden verkocht voor een prijs van 15 dollarcent per BNB. Zo zou het 15 miljoen dollar op kunnen halen. Maar investeerders hebben daarna slechts 10,78 miljoen BNB naar hun eigen wallets verplaatst. Binance zou met de ICO minder dan 5 miljoen dollar hebben opgehaald. Daarna zou nog een lading BNB zijn verkocht aan durfkapitalisten, en 100 miljoen BNB zou geleidelijk worden vernietigd. In totaal had Binance dus 65 miljoen BNB over.
65 miljoen BNB is op het moment van schrijven bijna 13,9 miljard dollar waard. Je kunt zeggen wat je wil van Binance, maar BNB is nog altijd één van de meest populaire tokens op de markt. Volgens data van CoinGecko is het zelfs de op drie na grootste cryptocurrency.
Vragen rondom betrouwbaarheid Binance
De Amerikaanse zakenkrant benadrukt dat Binance de coins zou kunnen hebben gebruikt voor wash trading, waardoor het lijkt alsof er veel gehandeld wordt. Beleidsmakers zoals de Amerikaanse Securities and Exchange Commission hebben deze mogelijkheid al verschillende keren geopperd. Toch is hier nog geen hard bewijs voor. Volgens een eerdere analyse van Forbes zou in 2022 45% van alle handel op Binance onder wash trading vallen en dus feitelijk nep zijn.
De crypto exchange weigerde om meer details vrij te geven over wat er is gebeurd met de overige tokens. Forbes vermoedt dat ze nog steeds grotendeels van het bedrijf zelf zijn. Deze twee aspecten roepen vragen op over de betrouwbaarheid van het bedrijf.