Foto: Primakov/Shutterstock
Crypto komt veelal in aanraking met de wet. In Nigeria zorgde dit ervoor dat een leidinggevende van de crypto exchange Binance, Tigran Gambaryan, voor de rechter moest komen. De zaak liep anders dan verwacht toen Gambaryan instortte. Binance en zijn leidinggevenden, waaronder Tigran Gambaryan, werden geconfronteerd met verschillende aanklachten, waaronder belastingontduiking en witwaspraktijken. In maart diende de Nigeriaanse belastingdienst (FIRS) aanklachten in tegen Binance.
Als gevolg moest Tigran zijn proces volgen bij de Federale Hoge Raad in Abuja en werd hij beschuldigd van buitenlandse valutaovertredingen en witwaspraktijken door de Nigeriaanse Economische en Financiële Misdaadcommissie (EFCC).
Gezondheidsproblemen bij de Binance-topman
De advocaat van de leidinggevende, Mark Mordi, informeerde de rechtbank dat Gambaryan al sinds de vorige zittingsdatum ziek was en nog steeds gezondheidsproblemen had. Gambaryan was eerder op dezelfde dag niet verschenen bij een andere rechtszaak betreffende belastingontduiking, maar verscheen wel voor de witwaszaak.
Tijdens de zitting reageerde de leidinggevende niet toen de zaak werd opgeroepen. Hij werd uiteindelijk door zijn advocaat naar voren gebracht, waarna hij instortte en hulp nodig had om te gaan zitten. Vanwege zijn instorting vroeg zijn advocaat Mordi om uitstel van de zitting. De rechtbank heeft vervolgens 20 en 21 juni vastgesteld voor verdere verhoren en de voortzetting van het proces.
Gezien de juridische problemen kondigde Binance op 5 maart aan dat het alle transacties in Nigeriaanse naira zou stopzetten. Het handelsplatform verwijderde ook alle Nigeriaanse naira-handelspaaren in februari.
Zaak om de echte Bitcoin-opricher
Het voorbeeld van Gambaryan is verreweg niet de eerste keer dat crypto in aanraking komt met justitie. Zo beweren al jaren verschillende individuen dat zij Satoshi Nakamoto zijn.
Onlangs besloot rechter James Mellor van het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk (VK) dat Craig Wright, een Australische computerwetenschapper, in ieder geval niet de pseudonieme uitvinder is van het Bitcoin (BTC) netwerk.
De uitspraak volgde op een langdurige juridische strijd, aangespannen door de Crypto Open Patent Alliance (COPA). COPA, ondersteund door prominente figuren zoals Jack Dorsey en de crypto exchange Coinbase, wilde voorkomen dat Wright onterecht copyrightclaims op de Bitcoin code en whitepaper zou verkrijgen.
Rechter Mellor concludeerde dat Wright herhaaldelijk had gelogen en documenten had vervalst. Deze uitspraak wordt gezien als een grote overwinning voor de open-source gemeenschap, waarbij COPA verdere juridische stappen overweegt om Wright’s frauduleuze claims te bestrijden.