Foto: Artit Wongpradu/Shutterstock
Even was er hoop dat de grote crypto exchange FTX gered zou worden van zijn ondergang. Binance, ’s werelds grootste exchange, maakte namelijk bekend dat het de exchange over wil gaan nemen. Deze deal was echter niet bindend, en uit reacties van een associate professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam bleek al dat het bijzonder moeilijk zou gaan worden. Binance heeft gisteravond besloten de stekker uit de deal te trekken.
Binance ziet af van overname FTX
FTX kwam diep in de problemen na de onthullingen van Coindesk. De crypto nieuws website liet zien dat Alameda Research, een investeringsbedrijf opgericht door de CEO van FTX, enorme hoeveelheden FTX tokens (FTT) in bezit had. Dit zou op den duur een lastige situatie hebben veroorzaakt en Binance besloot dan ook zijn FTT direct te verkopen.
Een bank run op FTX ontstond met klanten die massaal hun crypto bij de beurs weghaalden. Hierdoor werd duidelijk dat zowel FTX en Alameda waarschijnlijk een enorm gat in hun begroting hebben. Al met al is FTX nu zo goed als failliet.
Binance besloot in eerste instantie een helpende hand te bieden. Maar na onderzoek ziet het nu alsnog af van deze deal:
“Als gevolg van bedrijfsonderzoeken, evenals de laatste nieuwsberichten over verkeerd behandelde klantenfondsen en vermeende onderzoeken van Amerikaanse instanties, hebben we besloten dat we de mogelijke overname van http://FTX.com niet zullen nastreven.”
As a result of corporate due diligence, as well as the latest news reports regarding mishandled customer funds and alleged US agency investigations, we have decided that we will not pursue the potential acquisition of https://t.co/FQ3MIG381f.
— Binance (@binance) November 9, 2022
Problemen FTX zijn “niet te verhelpen”
Binance laat verder weten dat de problemen bij FTX zo erg zijn dat ze “buiten onze controle of ons vermogen om te helpen” zijn. Het handelsplatform verwacht dat door dit soort instortingen, de crypto-industrie uiteindelijk sterker zal worden:
“Elke keer dat een grote speler in een branche faalt, zullen consumenten eronder lijden. We hebben de afgelopen jaren gezien dat het crypto-ecosysteem veerkrachtiger wordt en we geloven dat op termijn uitschieters die misbruik maken van gebruikersgelden door de vrije markt zullen worden uitgeroeid.”
De angst zit er begrijpelijkerwijs goed in door het debacle. Bitcoin (BTC) is zelfs onder de $16.000 gedoken met altcoins hier en daar die nog harder crashen. Lees hier de bitcoin marktupdate van 10 november.